Иво Инджев
На снимката: Иво Инджев

Едва ли някой е очаквал, че през 2019 година в България е възможно да се стигне до това, което се наложи да изтърпи изтъкнатият журналист Иво Инджев – чест гост на „Дебати.бг“ и любимец на много наши читатели – по време на представянето на своята книга „Измамата Сан Стефано“ в Добрич. Група рокери, появили се на презентацията, са обиждали и заплашвали автора, включително с призиви за разстрел. Част от тях носели боксове и обиждали и други от присъстващите. Всички рокери-русофили /или просто изпратени да провалят събитието, без сами да имат политическо отношение – това би трябвало да определи разследването, ако се погледне на случая толкова сериозно, колкото е нужно/ били облечени като паравоенни. Когато дошла полиция, бабаитите станали хрисими, разказа после Инджев.

Случаят е наистина фрапиращ. Такова нещо не се помни в демократичната ни история и ни връща обратно във времената на комунизма, когато силови структури можеха да разтурят каквото им е казано, без да им се търси сметка. Тогава това бяха държавни структури. Сега дори не са и такива, а това преви нещата още по-тревожни, защото означава, че извършителите не очакват да има последствия за тях.

„Вече излизат на светло, вече ми ги пращат като биячи – да ме сплашват, защото си позволявам да пиша книги, а на тях не им харесват. Това е престъпление, тази организирана престъпна група, която се опита да предотврати едно публично събитие в градска библиотека“, коментира Инджев.

Журналистът сподели, че заплахи му се отправят не за първи път. Той сподели за случай, в който за един ден е получил четири анонимни заплахи за живота си.

„Сезирах полицията, имаше разследване и бяха установени трима от заплашващите. Стигайки се до прокуратурата, тя се произнася, че няма да повдигне обвинение, защото въпросните били упражнили правото си на свободно слово“, разказа писателят пред бТВ.

Инджев съобщи още, че за провокацията се е знаело предварително, но не и от полицията. по думите му е било ясно, че „лицето Костадин Костадинов, който е лидер на варненската партия „Възраждане“, ще изпрати рокери.

„Интересно е, че този човек е сред организаторите на „Луков марш“ и в същото време не спира да се появява на протестите, организирани от Корнелия Нинова. Не знам дали тези рокери са членове на партията му, това трябва да кажат от полицията“, възмути се Инджев.

Журналистът подчерта опасността от такива случаи, които, ако останат без последствия, могат да зачестят в хода на предизборната кампания. той изрази опасения от възможността да бъдат наемани „мутри и биячи, които да провалят събития“.

Извън темата за инцидента Инджев защити тезата си, че България не трябва да има за национален празник датата на своето освобождаване, докато другите страни обикновено избират за това датата на придобиване на независимост. по думите му 18 държави имат за национален празник именно датата на отърсването си от руската опека.

Според журналиста русофоби няма, а понятието „русофобия“ е „измислица на русофилите за оправдание, че служат на чужда държава“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!