Крайният срок за пращане на становища по предложеното споразумение между ЕК и руската компания „Газпром“ остава непроменен, съобщиха за БНР от институцията.

До 4 май Еврокомисията е готова да предостави допълнителна информация на българските власти, ако такава бъде поискана. Към момента няма решение за удължаване срока за консултация относно договорените ангажименти на „Газпром“ за премахване монополното му положение на газовия пазар в 8 източноевропейски членки на ЕС.

Източник от Еврокомисията подчерта, че обичайно преди всяко решение, свързано с конкуренцията, на засегнатите страни се дават само 4 седмици, за да изразят мнението си, а в случая с „Газпром“ България и останалите страни имат 7 седмици.

Институцията обаче има готовност да предостави допълнителна информация на засегнатите страни, ако такава бъде поискана. Дали ще бъда прието за валидно становището на България след 4 май обаче, от Комисията засега не коментират.

На 13 март еврокомисарят Маргрете Вестагер обяви, че предложените компромисни мерки от „Газпром“ са задоволителни и решават повдигнатите 3 опасения от антимонополния регулатор на Евросъюза, а именно ­ позволяване свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа, гарантиране на конкурентни цени, оттегляне на претенции, получени чрез използване на господстващото положение на руската фирма на пазара, като например по проекта „Южен поток“.

Допълнителните претенции на България или на още няколко от засегнатите държави могат да откажат Комисията от сключването на сделка с „Газпром“, само ако възраженията са сериозно аргументирани и доказват, че руските предложения не дават достатъчна гаранция за свободна конкуренция при доставките и транзита на природен газ, припомнят от ЕК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!