Начало Европа Брюксел обявява природния газ и ядрената енергетика за „зелени“

Брюксел обявява природния газ и ядрената енергетика за „зелени“

Европейската комисия

Европейската комисия представи проект за определянето като „зелени“ на ядрените централи и природния газ, предадоха световните агенции. Предложеният текст, дебатиран от месеци и все още в неокончателен вариант, бе изпратен на държавите членки вчера, малко преди полунощ.

Предложението е спорно и около него вече се оформиха два лагера в рамките на Европейския съюз.

Привържениците му твърдят, че газовите електроцентрали, поради това, че са по-чисти от въглищните и други алтернативи, помагат на икономиките по пътя на екологично устойчиво бъдеще. Според тях ядрените централи трябва да бъдат определени като „зелени“, защото не изпускат парникови газове.

Противниците на проекта обаче твърдят, че понятието „по-чист“ не може да бъде отнесено към природния газ и посочват, че дългосрочните рискове от радиоактивни отпадъци при ядрените централи надвишават предимствата от липсата на въглеродни емисии в краткосрочен план.

Според предложението инвестициите в ядрените централи ще се смятат за „зелени“, ако се използват най-новите технологични стандарти и ако включват конкретен план за съхранение за ядрените отпадъци. За да бъдат считани за „зелени“, новите ядрени централи трябва да получат разрешение за строеж преди 2045 г.

Газовите централи също ще станат обект на по-строги стандарти, за да бъдат определени за „зелени“, с фокус върху това какви количества парникови газове се отделят при експлоатацията им. Всяка нова централа, одобрена след декември 2030 г., ще трябва да не отделя повече от 100 грама еквивалент на въглероден двуокис на киловат час произведена енергия, изчислени за целия жизнен цикъл на централата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук