Земеделски протест
Снимка: БТА

В Брюксел за утре е насрочен трети от началото на годината масов земеделски протест, съобщиха местни медии, предава БТА. Очаква се протестът да започне от 6.00 ч. и да предшества с няколко часа заседанието на министрите на земеделието от ЕС.

Според организаторите се предвижда в града да пристигнат 300 трактора. Това е значително по-малко от първата подобна проява през февруари, когато в града навлязоха около 1300 машини. Властите предупреждават, че утре придвижването в Брюксел ще бъде възможно основно с градски транспорт. Вероятно ще бъдат блокирани няколко от входовете на магистралите към столицата.

Земеделците настояват за промени в правилата за тяхната дейност и се обявяват срещу търговските споразумения на ЕС. Дневният ред на заседанието на земеделските министри включва обсъждане на състоянието на пазара на селскостопански стоки, повлияно от войната в Украйна, и бъдещето на общата земеделска политика на ЕС.

В навечерието на заседанието Европейската комисия представи предложения за промени, свързани с исканията на земеделците. Протестите създадоха пречка за напредък по споразумението на ЕС с държавите от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай), а във Франция Сенатът отхвърли ратификацията на споразумението СЕТА за свободна търговия с Канада, което действа от 2017 г., но все още не е окончателно одобрено от всички европейски страни.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук