Напрежението между Еврокомисията и унгарския премиер Виктор Орбан ще бъде решавано чрез политически диалог, обяви институцията в Брюксел. Засега тя няма правни основания да санкционира правителството. Въпреки това даде обещание до края на този месец да обяви дали  ще има ли наказателна процедура заради натиска срещу Централноевропейския университет в Будапеща.

Освен това ще бъдат приоритетно да разгледани всички останали действия на управляващите в Унгария, но без да се предприема най-­тежката мярка – чл. 7 от договора за отнемане правото на глас в Съюза.

Еврокомисията подозира унгарските власти, че не зачитат чл.2 от Договора за ЕС, според който Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на малцинствата. Брюксел има съмнения дали премиерът Виктор Орбан се придържа към плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете. Нарушаването на този текст обаче не предвижда формална процедура за санкции. Такива има в чл. 7 от договора за нарушаване демократичните принципи на правовата държава, но Еврокомисията няма да иска отнемане правото на глас на Будапеща при вземането решения в съвета на министрите.

Формално, според Комисията, няма системна заплаха за върховенството за закона в Унгария, призна първият зам.председател на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от БНР. Вместо това комисията на Жан­-Клод Юнкер ще търси пряк диалог с Орбан, за да възпре с дипломатически средства антиевропейската му риторика.

„Не само ние в Комисията, но и другите страни искат да разберат от г­н Орбан накъде иска да води страната си. Той подписа общата ни декларация в Рим, после се върна у дома и призова „Да спрем Брюксел“. Нужен е политически дебат и искаме да разберем какво всъщност става”, продължи заместникът на Юнкер.

Към Унгария няма да се предприемат никакви по­-специални юридически мерки, стана ясно след заседанието на еврокомисарите. Юристите на Комисията продължават да анализират приетите закони от управляващата партия на Виктор Орбан и ако се открие проблем ще последват процедури за нарушение, както за всички останали държави.

„Надявам се в диалог с унгарнските власти да намерим решения на евентуалните проблеми. В противен случай с тях ще се заеме съда на ЕС”, обясни Тимерманс.

До края на месеца ще има правна оценка на приетия в Унгария закон за висшето образование, който според критиците на Орбан, ще принуди закриването на финансирания от Сорос Централноевропейски университет.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!