Брюксел засилва контрола на компании извън ЕС, които искат да купят европейски фирми

Брюксел да разследва компании извън ЕС, които искат да купят европейски фирми с продажби от 500 милиона евро или повече. Това е част от регламент, който ще бъде обявен от еврокомисарят Маргрете Вестагер в сряда, пише Франс прес.

В предложението не се споменава Китай и официално не е предвидено да се противопостави на която и да е държава, но според източници на медията, именно дългогодишните опасения относно вторият по големина търговски партньор на ЕС, са в центъра на идеята.

Брюксел се опитва да поддържа внимателен балансиращ акт в отношенията си с азиатската суперсила, като Германия е нетърпелива да поддържа връзки със страна, която остава водеща дестинация за износа на Берлин. Но други държави-членки посочват нарастващия авторитаризъм на Китай, който е видим най-вече в отношението на Пекин към уйгурското малцинство и в политическите репресии в Хонконг.

Разследвания за държавна помощ могат да бъдат започнати и в компании, които се наддават за големи обществени поръчки в Европа – като влакове или телекомуникационно оборудване – на стойност 250 милиона евро или повече.

Освен това Брюксел би могъл да открие разследвания по собствена инициатива, без транзакцията задължително да отговаря на тези прагове за фирми. Нелегалните субсидии могат да включват компании, ползващи се със заеми с нулева лихва, преференциално данъчно третиране или по-традиционни преки безвъзмездни средства, се казва още в документа.

Регламентът идва малко след като комисията, която се занимава с търговската политика за ЕС, изненада мнозина, като сключи инвестиционна сделка с Пекин, след като преговорите бяха спрели от години.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!