БСП ще сезира Конституционния съд за решението болни или карантинирани депутати да се регистрират и работят онлайн по време на пленарните заседания.

От левицата се позовават на чл. 81 ал. 2 от Конституцията, където е посочено, че: „Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство“.

„Това гарантира, че решенията на Народното събрание са легитимни, легални и произтичат от волята на народа“, смята Явор Божанков.

Според Божанков с решението да променят правилника на парламента и да дадат възможност депутати да осигуряват кворума и да гласуват чрез видеовръзка от разстояние управляващите са свели ролята на народните представители до пълна формалност.

„Практиката показва, че виртуалните депутати, участващи в заседанията от видеостена не вземат участие в дебатите и разискванията, а единствено осигуряват нужния кворум. Виртуалното участие се отнася и само до народни представители, заболели от COVID-19. Ако колега е болен от нещо друго, той няма същите права. Надяваме се съдът да уважи нашата жалба“, каза Божанков.

Според него, ако съдът приеме аргументите и уважи жалбата на депутатите от БСП, това ще постави под съмнение всички гласувания досега, взетите решения и приетите законопроекти.

От опозицията се оплакаха също, че все още не са получили информация от здравния министър за отправеното от тях питане дали депутати, заболели или поставени под карантина, са участвали физически в осигуряването на кворума в пленарната зала, каквито съмнения се появиха преди около 2 седмици

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!