Грешка на бюджетната комисия, председателствана от Менда Стоянова, доведе до отпадане от дневния ред на парламента на точката за намаляване на партийните субсидии. Вчера Комисията прие на второ четене предложените промени, с които партийната субсидия се намалява на 1 лев (предложено от ГЕРБ), както и възможност за финансиране от фирми и физически лица (предложено от ДПС).

Оказва се обаче, че някой от бюджетната комисия не си е свършил работата и е нарушил правилника за работа на Народното събрание, като не е изпратил доклада от заседанието. Заради това и отпадната точката за гласуване.

След отпадането на точката от ДПС припомниха, че сред предложенията за промени в Закона за държавния бюджет е и тяхното за нулева ДДС ставка за книгите и учебниците, но то не бе подложено на гласуване на бюджетна комисия.

„Ако ние ще спираме процеса, заради който сме избрани заради политическа ревност или тънки политически сметки, ние няма да участваме в това“, заяви Цонев от трибуната.

На това се противопостави председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

„Ние имаме законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет и в неговия обхват имаме една единствена точка субсидии, всичко останало е различно от обхвата на приетия на първо гласуване законопроекта за изменение на Закона за държавния бюджет. Крайно време е да проведете курс на народните представител по приложението на правилника“, призова Стоянова председателстващия заседанието Емил Христов.

ДПС

Четирима депутати от ДПС изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което изразяват недоволството си от факта, че предложенията им за промени в Закона за държавния бюджет за 2019 г. не са били подложени на обсъждане и гласуване.

„В писмото си казваме, че ние отказваме да повярваме, че във внесен лично от министър-председателя Закон за изменение на Закона за бюджета, грижата за българските деца може да бъде извън него. Призоваваме да реши коалиционните си проблеми така, че да не бъдат в ущърб на българските деца, науката, културата и образованието“, настоя Йордан Цонев.

Той разкритикува лидерът на НФСБ Валери Симеонов заради твърдението му, изказано в телевизионно интервю, че парламентарните консултации между ГЕРБ и ДПС подменят вота на избирателите.

„Да припомня на мъничкия коалиционен партньор, че вотът на избирателите от последните европейски избори показва друго. Показва тяхното смаляване и изчезва“, коментира Цонев.

БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също взе отношение по темата с партийните субсидии:

„Какво се случи през последните седмици в българския политически живот? Четири неща, които бихме събрали в една дума – подмяна“.

И добави:

„Уважаеми български граждани, вие бяхте употребени в политическата игра на Бойко Борисов. Първата подмяна – вашето справедливо искане за намаляване на партийните субсидии беше употребено и подменено с опит да се узакони купуване на политици и цели партии, чрез частно финансиране. Не че и сега това не се случва“, заяви Нинова в началото на изказването си.

Тя определи идеята за въвеждането на т. нар. отворено финансиране на политическите партии като „опит на управляващите да превърнат корупцията в законна“.

Според нея по темата официалното управляващо мнозинство е било подменено от скрито такова.

„Коалицията ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не управлява страната. Управляват ГЕРБ и ДПС“, категорична е Нинова.

Лидерът на левицата припомни, че предложенията на БСП за данъчни облекчения, преизчисляване на пенсиите и намаляването на храни и лекарства не бяха допуснати до обсъждане при промените в Закона за държавния бюджет, което според нея се дължи единствено на процедурни хватки.

„Много по важно е защо. Защото не са важни за ГЕРБ. Бедността, неравенствата, демографската катастрофа не са проблем за тях. Докато ви хвърляха прах в очите, че ще намаляват субсидията на 1 лев, ЧЕЗ беше продадена на втората Гинка. От 1 юли ще се увеличат цените на ток и вода. При уж огромен излишък в бюджета, МФ взема нов дълг от 400 млн., който ще плащаме всички“, заяви още Корнелия Нинова.

Тя увери, че БСП винаги ще реагира на „политиката на подмяна“ на управляващите и ще работи за спирането на „безконтролната власт“, която според нея си „играе с живота на хората, за да оцелее“.

ГЕРБ

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Депутатът Тома Биков каза от парламентарната трибуна:

„Колкото и загуби да понесе БСП, нейният лидер няма да промени начина си на поведение и мислене”.

И добави:

„Отново бяхме обвинени във всякакви грехове, повечето от тях спекулативни. За това от името на ПГ на ГЕРБ съм длъжен, освен да опровергая тези думи, да подчертая, че няма да променим своето поведение и намерение да управляваме страната нормално и стабилно“, заяви Биков.

„Бяхме обвинени, че сме подменили дебата за субсидиите. Ще припомня, че преди 2 седмици предложихме субсидията да стане 1 лев, поддържаме това предложение и имахме готовност да гласуваме за него“, допълни той.

Депутатът подчерта, че БСП не би следвало да оправят критики, защото самите те нямат нито едно предложение по тази тема.

„Те не казват колко лева трябва да получават на глас политическите партии. Почти всички от политическите сили в този парламент имат позиции по въпроса, а БСП е тази, която няма“, категоричен е Биков.

В изказването си той обърна внимание и на критиките, отправяни към управляващите заради бъдещия нов външен дълг.

„В момента се късат ризи за дълг, за който всички независими финансови експерти твърдят, че е перфектен, защото лихвата в момента е на изключително ниско ниво и това е много добра сделка. А пък тук говорим за заробване и как в това заробване единствените, които ще противодействат, са президентът на БСП, омбудсманът на БСП и БСП. Те са тези, които ще ни освободят от това робство“, пошегува се депутатът.

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ

И премиерът Бойко Борисов от Брюксел взе отношение по темата.

„Ревност в предложенията, кой колко пари да похарчи в държавата, за да станат безплатни колкото може повече неща – всички партии имат подобни предложения. По-малко са предложенията как да съберем повече приходи в държавата. А това правим ние, в правителството – как да привлечем повече инвеститори, как да се вдигне Брутният вътрешен продукт“, отбеляза министър-председателят Борисов, попитан от медиите за партийните субсидии.

И добави:

„Поискал съм статистика за целия преход и когато ви дам графиката, ще видите, кои години буквално са загубени за България по време на прехода и сега, в последните години как е“.

Той уточни, че ще се проведе коалиционен съвет, на който темата ще бъде обсъдена.

„Ще отстоявам това, което сме казали – 1 лв. Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това е демокрацията“, каза още премиерът.

ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

След като се върне от Брюксел, премиерът ще свика Коалиционен съвет с „Обединени патриоти”, на който да бъде обсъден въпросът за намаляването на партийните субсидии.

Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

„Разгледахме сериозно въпроса и се обърнахме към нашите коалиционни партньори с искане да бъде отложена точката, тъй като до момента прекалено прибързано се коментира. Прекалено под емоция се обсъжда този въпрос, а той е много важен, защото може да доведе до ликвидирането на партийната демокрация в България“, заяви Симеонов и допълни: „Аз съм благодарен за това, че бяхме чути“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!