Боил Банов, Елена Йончева
на снимката: министърът на културата Боил Банов и депутатът от БСП Елена Йончева

Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че реакцията на управляващите, след разпространените от Елена Йончева записи с министъра на културата, уличаващи го в корупция, е паническа, объркана, противоречива и изобилства от лъжи.

В сряда депутатът от БСП Елена Йончева изнесе информация, която според нея показва как настоящият министър на културата Боил Банов, в качеството му на зам.-министър през 2016 г. е съдействал за опрощаването на неустойка на строителна фирма, работила на столичното Ларго.

Срещу Елена Йончева също тече разследване в момента – за пране на пари от КТБ в особено големи размери.

В декларация от името на парламентарната група, днес Нинова каза:

 „Първо – депутати от ГЕРБ веднага нарекоха изнесената информация „компромат и помия“. Но вицепремиерът Томислав Дончев разпореди проверка. В коя държава вицепремиер разпорежда проверка на компромати и се занимава с помия“.

Тя разкритикува тезата, че Елена Йончева и депутати от БСП само изнасят дадена информация, но никога не подават официален сигнал до прокуратурата или другите компетентни органи.

Тя припомни, че е такъв е подаден до главния прокурор на 9 юни 2017 г. и е свързан с оградата по българо-турската граница.

„Делото е образувано и се разследва“, аргументира се Нинова, която е подчерта още, че сигнал по темата е подаден и до всички европейски посланици.

Главният прокурор е бил сезиран още за Хасково и „Кумгейт“, където също се води разследване.

„На фона на всичко това е впечатляващо оглушителното мълчание на премиера Борисов. Няма сини и червени лампи. Изведнъж светлините в Министерски съвет изгаснаха“, коментира още лидерът на БСП.

Според нея т. нар. афера „Ало…, Банов съм“ е показателна за управлението на страната.

„Общото за трите кабинета на Борисов е „Ало, корупция“, „Ало, кражби“. Това е модел на управление, на задколисие, където политическа власт, част от съдебната власт и сенчестия бизнес са заедно, в името на личния си интерес и личния си джоб“, допълни още Корнелия Нинова.

ГЕРБ

В отговор депутатът от ГЕРБ Тома Биков се обърна към социалистите с думите:

„Вие работите с компромати, но не знаете как да го правите, което говори за тежка некадърност”.

Биков защити министъра на културата Боил Банов. Според него информацията, изнесена от Йончева е просто компромат, чийто източник са хора, намиращи се „на границата на криминалния контингент“.

„ОПГ за изнудване на хора в различни държавни институции и това ще стане ясно. Тогава ще ви питаме какви ги вършите вие, срещайки се с такива хора“, обърна се той към БСП.

И добави:

„Този компромат не се различава много от останалите компроматни атаки, които проведохте през г-жа Йончева. Не знам с какъв акъл тя ви се връзва да я употребявате по този начин“.

Според него целта на БСП е да вкара ГЕРБ в „черна кампания“ за предстоящите европейски избори.

„Да влезем всички заедно в калта, да се въргаляме хубаво, да си похабим хората от едната и от другата страна, защото в тази кампания чисти хора няма да останат. Накрая да плеснете с ръце и да се опитате да управлявате държавата, която сте готови да докарате до разпад. Само и само г-жа Нинова да си постигне детската мечта и да стане министър-председател“, добави депутатът от ГЕРБ.

Той бе категоричен, че в от опозицията твърде много са се увлекли в действията си и ще платят съответната политическа цена за това.

ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

Валери Симеонов от „Обединените патриоти“ очерта като нечистоплътно поведението на социалистите и защити управляващите, а действията на прокуратурата сравни с пиар кампания:

„Извинявайте, на мен ми се вижда прекалено прибързано и оперетно това втурване на прокуратурата още същия ден в Министерството на културата. Кой знае какво ще намери в Министерството на културата прокуратурата. Естествено, че и тя се грижи за своя собствен имидж. За съжаление вчера пресоли манджата прокуратурата. Това мога да ви кажа“.

И добави:

„Декларацията на БСП бе изпълнена с клевети, обидни квалификации и патетични лозунги тип Дружество за просветни знания „Георги Кирков“ отпреди 1989 г. Това ниво е унизително и цапа българския парламент“.

Той призова медиите да не дават гласност на подобни твърдения, които от БСП отправиха към министъра на културата.

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

В кулоарите на парламента Йончева не беше словоохотлива. Тя обаче заяви, че е готова да внесе в прокуратурата сигнал по тази афера.

„Готова съм да отговарям на въпросите на прокуратурата”, обяви Йончева в кратко изявление.

И добави:

„Прокуратурата се сезира в момента, в който ние изнесохме информация по тази афера. Чакам от Прокуратурата да се свържат с мен и аз ще предоставя цялата информация, с която разполагам, на прокуратурата“.

След изявлението й тя не дааде въэможност да й бъдат задавани допълнителни въпроси от присъстващите представители на медиите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!