кворум

БСП няма да влиза в пленарната зала, докато вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставка. Това стана ясно от думите на народният представител от „БСП за България“ Румен Гечев по повод проваленото поради липса на кворум пленарно заседание.

„Няма да влезем в пленарна зала, докато не изпълнят и нашето искане да понесе политическа отговорност човек от ръководството на правителството, който обиди най-беззащитните – майките на деца с увреждания. Ако той не подаде оставка, ще трябва да подаде оставка Борисов и цялото правителство”, каза Гечев.

И добави:

„Управляващото мнозинство трябва да осигури кворум за заседанията на парламента, това е конституционен принцип. Те не идват на работа. Очевидно имат жестоки и непреодолими противоречия вътре в коалицията, за което ние предупреждаваме отдавна“.

От своя страна председателят на правната комисия Данаил Кирилов каза:

„Поведението на БСП и ДПС и отказът им да се регистрират е в нарушение на Правилника на Народното събрание”.

Той обясни, че всеки, който не се е регистрирал, ще понесе санкция.

„Смятам, че ние сме доказали, че можем да се организираме и да осигурим мнозинството в парламента, респективно кворума – така че на следващото заседание ще имаме оптимална организация. Няма да има хора, които да боледуват, няма да има хора, които да са в международни организации“, каза той.

Кирилов увери, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осигуряването на кворума за извънредното заседание във вторник, на което ще се обсъждат бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

„Аз имам предвид, освен политическата санкция, която е, бих казал, най-съществената в тоя случай. Това е правото на всеки наш избирател, да направи съответната преценка. Имам предвид и санкциите, които са по финансовите правила. Това е санкция в размер на припадащото се дневно възнаграждение“, посочи той.

Депутатът Румен Гечев от БСП, член на бюджетната комисия, настоя, че кворумът е отговорност на управляващите, заяви, че поведението им е протест и срещу бюджета на правителството за догодина.

„Другите страни от Европейския съюз от лятото обсъждат проектите за бюджет. Тук, в България, правителството онзи ден с извънредно заседание приема и внася бюджета в парламента, след което иска да претупа буквално за една седмица бюджет за 45 млрд. лева. Да прокара онова, което е заложено в бюджета, без да се вслуша в препоръките на опозицията“, смята Гечев.

И подчерта, че за първи път в европейската практика за един ден три парламентарни комисии са разглеждали бюджета на страната.

„Това нормално ли е?“, попита той.

Според него с някои от заложените параметри в бюджета управляващите нарушават своите предизборни обещания, както и управленската си програма.

„ДПС си гледат единствено своя интерес. Това са правата и свободите през очите на Доган и сараите. Те не се интересуват какво се случва в България, както и БСП“, заяви зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов.

На въпрос дали действията на опозицията по проваляне на кворума ще доведе до блокиране на работата на парламента, той бе категоричен:

„Опитват се, но няма да стане!“.

Валентин Касабов опроверга и твърдението на Данаил Кирилов от ГЕРБ, според когото депутати от „Атака“ също не са се регистрирали в зала.

Депутатът от патриотите потвърди, че много народни представители от управляващото мнозинство отсъстват заради командировки и заяви необходимостта от дисциплиниращи мерки.

„В противен случай държавата тръгва надолу. Ясна е целта – разруха, хаос“, смята Касабов.

За него действията на опозицията не са изненада, защото са се случвали и преди и дори очаква те да продължат.

Припомняме, че днешното пленарно заседание се провали, след като БСП и ДПС не се регистрираха в залата, а някои от управляващата коалиция изобщо не дойдоха на работа.

Трите опита за осигуряване на кворум бяха неуспешни, след което следващото заседание бе насрочено за вторник от 13 часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!