БСП иска спиране на концесията за летище София, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

От опозицията коментираха вчерашното решение на Министерски съвет, с което за втори път се дава старт за концесионирането на летище София.

„Позицията на парламентарната група на „БСП за България“ е последователна през всичките години, когато това правителство и предишното, се опитват да отдадат най-печелившото държавно дружество на концесия. Вчера, на тъмно заседание, на закрито заседание, като извънредна точка, Министерски съвет е одобрил предложението на министъра на транспорта за стартиране на процедурата за концесия. Никой от българския парламент, нито един български гражданин не знаят какви са параметрите и условията“, коментира Свиленски.

Народният представител подчерта, че летището е обект от националната сигурност и като такъв не следва да бъде отдавано на концесия по начин, който от БСП определят като „тъмен и непрозрачен“. Свиленски допълни, че БСП ще положи всички усилия концесията да не стартира и поиска тя да бъде обсъдена в българския парламент.

„Няма как това да бъде извършено без българският парламент да е наясно при какви цени, при какви условия, за колко години и срещу какви такси това нещо ще бъде извършено“, аргументира се Свиленски.

От ПГ на „БСП за България“ внасят две искания – за незабавно предоставяне на всички условия на концесията и проект на решение за спиране на решението на Министерски съвет.

От левицата напомниха още, че концесията на летището беше обвързана и с БДЖ, както и, че вчера е изтекъл срокът, в който дружеството е трябвало да се разплати с облигационерите, което може да доведе до отнемане на сгради и запориране на подвижни състави.

Ресорният министър Ивайло Московски отговори:

„Концесията е нормален икономически инструмент. Спазили сме всички законови процедури, гарантираме, че ще има пълна прозрачност и ще дадем информация на БСП”.

Той припомни:

„С това решение Министерски съвет изпълнява решение на Министерски съвет по време на служебното правителство на президента Радев. Беше възложено на следващия кабинет да направи консултации с международен консултант и да стартира процедурата по коригиран начин. Това е направено. Имаме сключен договор със Световната банка и с Европейската банка за възстановяване и развитие, която е консултант на проекта“.

Министър Московски допълни, че цялата информация за параметрите по процедурата ще бъде публикувана във вестника на ЕС, за да имат равен достъп до всички потенциални участници.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!