Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова

Дебатът за бюджета за 2020 година да започне сега, а не в последния момент. Това призова на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Политиците се плъзгат по повърхността, по жълтите новини, по интригите около местните избори, а не по същността. Държавна политика се прави с ум и с грижа, а не с пиар акции, на което сме често свидетели напоследък. Настояваме за следното: В момента се изготвя проектът за бюджета за 2020 г. на държавата в Министерство на финансите. Вероятно той ще бъде копи пейст на същия от миналата година, пренаписан, сервиран в последния момент в парламента, претупан за една нощ и край”, каза Нинова.

Тя посочи, че у нас политиците отчитат икономически растеж, а в същото време 1,5 млн. българи са под прага на бедността, а 800 000 са работещите бедни.

Нинова изрази недоумение как при декларирания ръст на инвестициите и непрекъснато нарастващия БВП бедността се задълбочава.

Лидерът на БСП каза, че сега е моментът да се предприемат правилните стъпки, за да се подобри животът на българите. Тя даде за пример гръцкото правителство, което е решило да отпуска по 2000 евро на новородено дете и че се планира възстановяване на 13-ата пенсия.

„Все мерки и политики, които БСП многократно сме предлагали, но винаги са били отхвърляли с аргумента, че това е популизъм. Не, не е популизъм. Това е грижа и поглед напред”, защити се Нинова и съобщи, че левицата е готова с предложенията си за новия бюджет.

Нинова добави още, че БСП иска да постави тези въпроси на сериозно обсъждане.

„Затова предлагаме в следващите дни и седмици, както са готови колегите и обществените организации, да започнем сега разговор за бюджета за 2020 г., а не в последния момент. Ние сме готови със своите предложения. Нека да седнем и разумно да водим разговор за бюджета за следващия период. Ще си извикаме европейските депутати тук, ще обсъдим с тях, предлагаме, призоваваме всички партии да извикат евродепутатите си. България има нужда от единна позиция по тези въпроси – бюджетът за следващия програмен период и политиката спрямо България, но да започнем от сега и да го започнем сериозно и аргументирано с мисъл за конкретни решения“, призова тя.

Стана ясно още, че до началото на септември трябва да са минали всички конференции на партийните структури на БСП в страната, където ще бъдат издигнати кандидат кметове. На 3 септември те ще бъдат утвърдени по време на Националния съвет на партията, а до 15 септември ще бъдат публично оповестени.

Също така в началото на септември, конференцията на Градската организация на БСП ще реши кой кандидат за София ще подкрепи и дали това ще бъде настоящият омбудсман.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!