Обвинения и обиди доминираха парламентарния дебат за оставката на председателя на НС от ГЕРБ Димитър Главчев.

Напрежението в залата ескалира, когато депутатът от БСП Славчо Велков се обърна към Спас Гърневски с репликата „Спасе, оля се!”. Декларация, изчетена вчера от Гърневски срещу БСП, бе аргумент срещу Главчев, че той допуска непристойно поведение на народни представители, заплахи от залата, думи и декларации, които увреждат авторитета на депутати. И още, че не изпълнява правилника на Народното събрание и бави законодателния процес.
Велков нападна поименно и Антон Тодоров от ГЕРБ, също автор на тежки обвинения срещу БСП с изнасяне на факти, че: бащата на Тодоров е лежал в затвора за убийство, самият Тодоров е кандидатствал за надзирател в същия затвор и за прпием в тайните служби. Велков информира ГЕРБ: „Този човек е готвач и рано или късно ще ви сготви и вас, сменя партиите като носни кърпички“.

Тома Биков от ГЕРБ коментира акта на БСП като опит за дестабилизиране на държавата. „Вие от БСП и вашият стратегически партньор ДПС организирате дезинформация в обществото“. „Вашата партия преди изборите беше крайно националистическа и антиевропейска. Днес сте станали крайни либерали. Като десница сме призвани да озаптяваме вашия устрем към революция, това пише във вашите манифести“, каза Биков.

Включи се и заместник-председателят на парламента Валери Жаблянов от БСП с коментара: „отговорността на ГЕРБ става още по-голяма”, защото декларацията, която Спас Гърневски изчете вчера, „не е индивидуална позиция, а отразява отношението на цялата партия, това е общата оценка на ГЕРБ за БСП, за историята и характера на столетницата. „Това няма да го приемем. Никога! Ще защитаваме социалистическия период в развитието на България като конструктивен и градивен“, обяви  Жаблянов.

Според самия Димитър Главчев в мотивите за оставката  има изключващи се тези: че не изпълнява правомощията си, а в същото време, че ги превишава. И се обърна към депутатите от БСП с въпроса: „Искате да налагам наказания или да не си превишавам правилата, преценете?”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук