ПЕС, конгерс, Сергей Станишев
на снимката: председателят на ПЕС Сергей Станишев

След повече от осем часа дебати, остри критики към най-тясното ръководство на БСП и призиви евролистата да се реди според номинациите от партийните структури, предложеният от Изпълнителното бюро на социалистите, в който не фигурира президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, не беше утвърден.

След тайно гласуване, през последните минути стана ясно, че лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев ще бъде по всяка вероятност на избираемо място в листата за евроизборите. На таен вот Националният съвет на БСП избира окончателния вариант на всички 16 номинации.

Делегатите гласуват за около 21 души на таен вот и който събере най-много гласове, ще получи по-предна позиция. Гласуването се провежда с бюлетини за всяка една кандидатура. Какво ще се случи окончателно обаче ще стане ясно на по-късен етап.

Към номинираните пленумът е записал Сергей Станишев, Валери Жаблянов, Борислав Гуцанов, Антон Кутев, както и петима млади социалисти.

На този етап сигурни са само местата на водача – обвинената за пране на пари Елена Йончева, както и на гражданската квота и коалиционните партньори. На кое място ще е началникът на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов също още не е ясно. Самият Христов обяви, че е приел да участва, защото БСП е единствената опозиция, а държавният глава – основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!