Ние сме против Европа да се развива на две скорости. По наша преценка предложенията, които прави френският президент Макрон застрашават основни принципи на Европейския съюз като свободата на движение на хора и стоки,  заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията  в коментар на резултатите от посещението на Еманюел Макрон у нас. Главна цел на визитата на госта от Париж в България бе да поиска българската подкрепа за гарантиране на правата на европейците при командировки – т. нар.“социален дъмпинг“.

„В парламента приехме промени в Трудовия кодекс и ние питаме :  Кога големите австрийски, германски и френски вериги ще започнат да плащат на българските продавачки тук същите заплата, както в техните страни? Кога големите корпорации ще започнат да плащат данъците си в България, които сега изнасят навън? Докога нашите осигуровки ще изтичат към големите европейски страни?, натрупа на пресконференцията Корнелия Нинова серия въпроси, които БСП свързва с целите на мисията на френския президент Макрон у нас и с неясните отговори на управляващите по поставените теми.

Евродепутатът Петър Курумбашев  допълни позицията на лидера на социалистите като каза, че на фона на обвиненията в социален дъмпинг България трябва да постави темите за корпоративния дъмпинг. Ако българските фирми получаваха същото заплащане като западноевропейските, то тогава те трябва да плащат немските заплати и осигуровки“, каза евродепутатът.

Нинова подчерта на брифинга изрично, че защитаваните тези „не са антиевропейско говорене, а само защита на българския интерес“.

Искаме да намерим обща политика, която да води до обединяване на Европа, а не до разделение. Не трябва да се спускат ултиматуми, каза тя и предупреди, че България трябва да бъде много внимателна в случаи като последния –  с налагането на директивата за командированите работници от страна на един европейски президент.

„Ние ще бъдем много активни по тази тема с началото на парламентарния сезон. Ще задаваме въпроси към министрите. Странно е, че социалният министър Бисер Петков отсъства от тези разговори, обърна внимание Нинова, като същъвременно критикува премиера Бойко Борисов, че е приел безусловно конкретната директива.

Тя обърна специално внимание, че президентът Румен Радев е изразил по-различно мнение, сходно с това на БСП, „ че трябва да се гледат и националните интереси“, каза още Нинова.

Нинова коментира и предложенията на министър Владислав Горанов за промени в Закона за публичните финанси. По нейна оценка тя ще ощетят общините.

Това е стара политика на ГЕРБ, тяхната цел е да отпускат средства от излишъка на избрани от тях общини, а другите да се оправят както могат. На всички е ясно, че към българските граждани се подхожда диференцирано, спрямо това в коя община живеят и най-вече от кого е управлявана. Ще се борим срещу тази несправедливост“, обяви лидерът на БСП.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!