Парламентарната група на „БСП за България“ напусна пленарната зала в началото на днешното заседание на парламента.

Причина за това стана вкарването на няколко извънредни точки в дневния ред на Народното събрание. Заседанието трябваше да започне с дебат по предлаганите от партията промени в Гражданско-процесуалния кодекс и да продължи с петъчния парламентарен контрол, но по предложение на председателя Цвета Караянчева тази точка бе изместена като четвърта.

Така депутатите започнаха последния си пленарен ден с работа по промени в Закона за водите, Закона за МВР и дебат по освобождаването на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК.

От БСП се противопоставиха на неочакваната промяна и в знак на протест напуснаха заседанието.

„Ако вие сте готови със сила да наложите този дневен ред, то ние сме готови да напуснем залата и да ви оставим да си гласувате“, аргументира позицията на групата Драгомир Стойнев.

Той обвини управляващото мнозинство единствено в желание да приемат единствено закони в нечий интерес и в правене на опит за отклоняване на вниманието от важните теми.

Той даде пример с една от вкараните извънредни точки в дневния ред, която предвижда дебатиране по освобождаването на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК. „Той извади на дневен ред една скандална информация за задлъжнялост на касата спрямо други каси и по тази причина невъзможност на българските граждани да получат качествено образование“, подчерта Стойнев.

Според БСП управляващите търсят единствено скандали в пленарната зала, а законопроекти на опозицията въобще не влизат в дневния ред на депутатите.

Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов заяви, че БСП възразява остро по начина на работа на Народното събрание.

„Недопустимо е в петък нови важни точки. Ще се сменя председателя на здравната каса. Какво правите? Това никога не се е случвало в Народното събрание. Как така от днес за днес сменяте председателя на Здравната каса. Това е недопустимо в Народното събрание. Никога не се е случвало“, каза Попов.

Георги Свиленски заяви, че няма как в петък, в последния ден на седмицата да предлагат нови точки в дневния ред на парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!