Депутатите от БСП настояват премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента и да докладва пред законотворците за ситуацията между Русия и ЕС.

Ситуацията е достатъчно тревожна, изтъкна от трибуната Кристиан Вигенин. Червените са склонни, ако трябва изслушването на премиера да стане и на закрито заседание.

Да не действаме на принципа: „Нека да скрием министър-председателя“, призова социалистът, който е бивш външен министър.

Тази криза, по думите му, може да има сериозно отражение върху общността и отношенията й с федерацията, както и върху двустранните отношения България-Русия. Затова депутатите трябва да са на ясно какво се случва и какъв ход ще предприеме страната ни в този конфликт.

Припомняме, че късно снощи посланикът ни в Москва кацна в България, за да се яви на консултация при министър-председателя. Тя ще се състои днес и на нея ще присъства и външният ни министър Екатерина Захариева.

27 държави и една организация са експулсирали повече от 150 руски дипломати: САЩ – 60 дипломати; Великобритания – 23 дипломати; Украйна – 13 дипломати; НАТО – 7 дипломати; Канада – 4 дипломати; Германия, Франция и Полша също по 4 дипломати; Молдова, Чехия и Литва – по 3 дипломати; Испания, Холандия, Дания, Италия, Албания и Австралия – по 2 дипломати; Унгария, Швеция, Хърватия, Румъния, Финландия, Естония, Ирландия, Норвегия, Македония, Латвия и Черна гора – по 1 дипломат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!