Социалистите в София решиха да подкрепят бившия омбудсман, а сега и кандидат за кмет на София Мая Манолова. Решението бе взето на Градската конференция на БСП-София. Номинации имаха още депутатите Георги Свиленски, Петър Кънев, проф. Иво Христов, както и архитектите Здравец Хайтов и Борислав Борисов и др.

Общо 18 кандидати за кметове бяха предложени, 16 от тях са си направили самоотводи. 13-ата конференция на Софийската градска организация на БСП разгледа останалите две – на арх. Борислав Борисов и Мая Манолова. Това доведе до единодушната подкрепа на кандидатурата на Манолова, която беше подкрепена от 142 делегати от общо 144. Резултатът бе обявен от лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция в централата на партията.

„Днес сме решили. Няма начин това решение да бъде променено. Трябва да намерим общите политики и вярвам, че с Манолова се движим в една посока. Имаме единодушие по отношение на местните данъци и такси те да не се увеличават. Почистването на града да се извършва от общинско дружество“, коментира Нинова.

Социалистите от София утвърдиха и листата с кандидати за общински съветници. Тя бе оглавена от лидера на БСП в столицата Калоян Паргов. По-рано днес той заяви:

„Убеден съм, че никой в тази зала няма съмнение, че единствената възможност, чрез която можем да нанесем този решаващ удар на ГЕРБ в София, е Мая Манолова. 30 години не успяхме да направим пробив в столицата. Трябва да си направим изводите от досегашния си опит и да покажем, че сме си научили урока. Манолова има потенциала да мобилизира избиратели, които досега не са ни подкрепяли“, обърна се председателят на БСП – София към делегатите.

Според Паргов симпатизантите на „Демократична България“ ще се окажат решаващи за балотажа в София. Въпреки различията, БСП и десницата имат еднакви виждания срещу корупцията, за управлението на трафика и за мерките срещу мръсния въздух, подчерта той и дори сподели идеята за общо мнозинство с десните в опозиция на ГЕРБ в общинския съвет след изборите.

Той припомни, че през 2016 г. БСП беше изправена пред подобна дилема – партиен или непартиен кандидат за президентските избори и бе категоричен, че преглъщането на партийното его е довело до победата тогава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!