Таско Ерменков
на снимката: Депутатът от БСП Таско Ерменков

Парламентарната група на „БСП за България“ внесе предложение в деловодството на парламента, с което се иска отмяна на мораториума върху АЕЦ „Белене“. Това каза народният представител партията Таско Ерменков пред журналисти.

„Стоим зад реализацията на проекта. Това е ясен знак към всички инвеститори, че ние сме научили уроците от миналото, че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по реализиране на проекта „Белене“, който е необходим за развитието на икономиката на държавата“, каза Ерменков.

Наложеният през 2012 г. мораториум ще бъде премахнат, тъй като и управляващите от ГЕРБ вече са „за“ изграждането на ценралата. Преди седмици Народното събрание възложи на енергийния министър Теменужка Петкова да изготви доклад с различните варианти за „Белене“. В него е включена и възможността с вече закупеното оборудване на стойност 3 млрд. лева да не се пише нищо и парите да се пишат загубени.

Според правителството има заявен интерес от китайски инвеститор, от страна на френската компания „Фраматом“ и от руската „Росатом“. Представители на правителството неведнъж са заявявали, че ако „Белене“ се строи, това ще бъде на напълно пазарен принцип без държавата да дава гаранции. Според някои експерти обаче това не е възможно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук