Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарните сили за съставяне на редовно правителство. При държавния глава Румен Радев днес от 09.00ч. бяха представителите на „Възраждане“. А от 11.00ч. президентът се срещна с представителите на „БСП за България“.

За първи път социалистите влязоха на консултации при президента без Корнелия Нинова, която подаде оставка като лидер. На срещата присъстват Атанас Зафиров, изпълняващ функциите на председател на БСП, Борислав Гуцанов, председател на ПГ на „БСП за България“, Кристиан Вигенин, Драгомир Стойнев, замeстник-председател на Народното събрание, и Иван Иванов.

„Въпреки предизвикателствата във вашата парламентарна група, вие сте най-старата българска партия. Убеден съм, че имате ваши виждания и формула или за подкрепа на някой от тези вариант или дори по-амбициозен план за третия мандат“, подчерта Радев.

„Имаме решение и на Конгрес, и на Националния съвет на БСП да не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ“, припомни председателят на ПГ „БСП за България“ Борислав Гуцанов още на старта на 50-ото Народно събрание.

Той подчерта, че разговори с мандата на ГЕРБ социалистите няма да водят и допусна, че има достатъчно много други партии, които могат да съставят мнозинство.

„Има около 15 такива тефтерчета от безкрайните разговори при консултациите, които водихме тези две години, което е илюстрация на тази ужасяваща политическа криза, в която се намира в момента българското общество. Това преди всичко е криза на доверие. Кризата на доверие ясно се илюстрира с ниската избирателна активност“, подчерта Атанас Зафиров.

Той коментира сложната геополитическа ситуация и напрежението със Северна Македония на фона на изразена изразена антибългарска реторика.

„В тази тежка ситуация пред нас има два пътя – единият път е много удобен да бъдем странични наблюдатели на това, което се случва, да заемем удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и сме наясно с резултата, който получихме на тези избори. Нашите колективни органи са категорични – с ГЕРБ няма да участваме под никаква форма с никакво управление. Понесохме болезнено тези резултати на фрагментиране на лявото политическо пространство. Започнахме нашата промяна на консолидация в лявото. В същото време като партия с голям опит сме длъжни да предложим по-различен подход. Продължаваме да смятаме, че в момента изборите не са добро решение и трябва да работим за формиране на една разумна пробългарска изпълнителна устойчива българска власт. Имаме зрелостта да бъдем проводник на такъв диалог и балансьор на тази сложна ситуация“, каза още Зафиров.

По-рано днес Румен Радев разговаря с „Възраждане“, а вчера – с първите три парламентарно представени формации в 50-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук