Елена Йончева, Сергей Станишев
на снимката: Елена Йончева, Сергей Станишев

БСП избра на първите места в листата си да бъдат предимно хора, които имат антиевропейско поведение и говорене. По този начин, тя съзнателно или несъзнателно се лиши от подкрепата на периферните си избиратели, които биха гласували за нея, както стана при избора за президент. Знак в тази посока е и оглушителното отсъствие на лидера на Европейските социалисти Сергей Станишев, който е изразител на идеите на модерната европейска левица. Така БСП не съумя да стане истинска алтернатива на управляващите от ГЕРБ. 

Преди началото на заседанието на Националния съвет беше съобщено, че БСП отказа да включи бившия председател на социалистите и лидер на ПЕС Сергей Станишев в листата си за европейските избори.

Вместо него съветникът на президента Румен Радев Иво Христов влиза на четвърто място в листата.

Тя ще бъде предложена от Корнелия Нинова в пълен вариант от 17 имена пред червения пленум днес.

Христов е изненадата в списъка. Преди него и след водачката Елена Йончева са зам.-шефката на БСП Деница Златева и Янаки Стоилов.

Иво Христов оглави създадения от президента Стратегически съвет, имащ за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи и др.

В медиите се появи следната листа на БСП:

 1. Елена Йончева
 2. Янаки Стоилов
 3. Деница Златева
 4. Иво Христов
 5. Румен Гечев
 6. Иван Кръстев (сътрудник на евродепутата Георги Пирински и бивш зам.-минисътр на образованието)
 7. Момчил Неков
 8. д-р Тасков
 9. Цветелина Пенкова от „Милениум“
 10. Велизар Енчев
 11. Петър Витанов
 12. Димитър Данчев
 13. Крум Дончев
 14. Тодор Стоилов
 15. Иван Френчев
 16. Марияна Модева
 17. Емил Георгиев от „Екогласност“

Евродепутатът Петър Курумбашев няма да участва в предстоящата надпревара за членове на Европейския парламент.

В съобщение до медиите от днес, Курумбашев заяви, че в разговор през седмицата Корнелия Нинова му е предложила 9-о място в листата на БСП за изборите за Европейски парламент, като му е казала, че това е най-високото възможно място за гражданската квота след Елена Йончева.

„Понеже това предложение ми се стори като подигравка – за всичко, което съм направил досега, отказах. И така се разделихме. Благодаря на всички членове и организации на БСП, както и на Съюза на тракийските дружества, за доверието и получените номинации. До нови срещи!“, заяви Курумбашев.

„Корнелия Нинова избра не подхода за диалог и съгласие, а за конфронтация и налагане на своята воля. Това създаде доста напрежение в БСП“, заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев преди началото на днешния Национален съвет на партията.

Още преди началото му стана ясно, че името на Станишев въобще няма да фигурира в изборната листа на левицата за предстоящите на 26 май избори за Европейски парламент.

„БСП трябва да отговори на четири въпроса. Първият – какво казваме на членовете на нашата партия? Месец и половина се провеждаха събрания, конференции и партията се произнесе категорично за своите предпочитания. Дали Националният съвет ще каже, че се вслушва в гласа на партията или всичко това е било един фарс. Второ – какво е посланието на БСП към обществото? Начинът, по който се управлява БСП, ще бъде транспониран в начина, по който се управлява България, ако ние спечелим управлението. Всички виждат, че има очевидна тенденция за превръщането на БСП във вождистка партия, в ГЕРБ номер 2. Въпросът е дали българите искат такава алтернатива“, посочи Станишев .

Според него БСП трябва да си даде и ясна сметка какво е отношението на партията към Европа и ЕС, както и дали запазва своята проевропейска идентичност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук