Лидерът на БСП Коренелия Нинова

БСП се събира на пленум в централата на „Позитано“, ръководството на партията и вътрешната опозиция ще мерят сили по темите предстоящ конгрес, евроизбори и в. „Дума“.

На Националния съвет днес опозиционерите ще предложат на конгреса да се разгледа промяна в устава за избор на лидер. Целта е да се върне старото положение преди поправката „Нинова“ и председателят да се избира от конгреса, а не директно от партийните членове.

По подготовката за евровота очакваните спорове са по казуса дали Сергей Станишев може да не бъде пак водач на листата на БСП за Брюксел, след като през декември ще бъде преизбран начело на ПЕС за трети мандат като единствен кандидат за поста. Очаква се критиците на лидера да застъпят тезата, че само лично Корнелия Нинова трябва да е начело на листата за евровота догодина, за да не се стигне до нови конфликти в партията. За да отчете успех на евроизборите, БСП трябва да спечели поне пет места – повече от досегашните четири. Това обаче не е никак лесна задача на фона на вътрешните конфликти в партията на всички нива. Отвън дебне заплахата ГЕРБ – ако падането в подкрепата за партията на Бойко Борисов продължи, те ще търсят с всички сили да отслабят БСП, като се заиграят с по-малки формации от типа на АБВ, способни да отклонят червени гласове.

Неприятна изненада за БСП може да дойде и от появата на чисто нова формация – например евентуален тандем между омбудсмана Мая Манолова и Слави Трифонов. Според неофициални проучвания тя би могла да отнеме от БСП между 2 и 4% от гласовете на подкрепящите я.

Стратегията за развитието на вестник „Дума“ взривява редиците в БСП, заради временно изпълняващия длъжността главен редактор Йордан Мичев. През октомври 50 знакови червени имена атакуваха решението на Изпълнителното бюро на БСП да смени главния редактор, след като Мичев зае мястото на Таня Джеджева.  Документът бе подготвен от евродепутата Георги Пирински и журналистката Велислава Дърева, параф под него сложиха  Красимир Янков, Костадин Паскалев, Румен Овчаров, Емил Райнов, Михаил Миков, Румен Гечев, Георги Гергов, Дора Янкова, Атанас Мерджанов, Георги Божинов, Ангел Найденов, Петър Мутафчиев и др.

Според устава на БСП главният редактор на в. „Дума“ се избира от Националния съвет.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук