БСП

На днешното заседание Националният съвет на БСП бяха приети правила за пряк избор на председател, който да се проведе на 26 април 2020, а евентуален балотаж – на 3 май 2020. За пръв път всеки социалист ще има право да гласува пряко, съобщиха от пресцентъра на партията. Членовете на пленума одобриха и състав на Централна комисия по провеждане на избора. Председател на комисията ще бъде Емил Войнов, съобщиха от столетницата.

Едно от основните изисквания за претендентите за върха в партията е това да имат 8 години стаж като партийни членове и поне 4 години от тях да са били в ръководни органи на партията. Куриозно съвпадение е, че датата на изборите за лидер на червените е същата като избраната от ДПС за определяне на техния следващ лидер – 26 април. И двамата досегашни ръководители на пратиите – Нинова и Карадайъ –  ще са сред претендентите за нов мандат.

100 000 членове на столетницата ще имат за първи път възможност да избират пряко лидера на пратията си. За да се смята за избран, кандидатът трябва да получи 50% от гласовете плюс един глас. За изборите червените ще организират собствени изборни комисии.

БСП освен това ще потърси лична отговорност от депутатите, подкрепили Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Това ще е една от точките, които ще бъдат разисквани на започналия днес Пленум на левицата. В своя позиция в края на седмицата ръководството на ПГ „БСП за България“ настоя всеки от гласувалите „за“ Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ да понесе лична отговорност за действията си.

В документа се припомня, че на събрание на групата от 10 декември с гласуване е прието депутатите на левицата да не подкрепят кандидатурата на бившия главен прокурор за шеф на антикорупционния орган. Против са били само трима депутати. Било решено, който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 на парламентарния правилник и да изрази различната си позиция от трибуната в рамките на 3 минути. Никой от 27-те депутати на БСП, които гласуваха „за“ Цацаров, не се обоснова публично.

Парламентарната група на „БСП за България“ има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност, се казва още в позицията на БСП.

Националният съвет на БСП разисква и позиция по заявените предложения на българското правителството за въвеждане на контрол над дейността на прокуратурата и главния прокурор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!