На снимката: Корнелия Нинова, Георги Свиленски
На снимката: Корнелия Нинова и Георги Свиленски

След над 2-часово събрание на Изпълнителното бюро на БСП за това дали да върне третия проучвателен мандат от левицата заявиха, че в петък ще обявят какво смятат да правят по този въпрос.

Председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски обявни, че БСП има два варианта за действие с третия проучвателен мандат, но кой от тях ще бъде избран, ще се реши утре на заседание на Национален съвет.

„Изпълнителното бюро на БСП в момента заседава, както всички знаете, и в изпълнение на Конституцията, тъй като това се поставя под съмнение от някои граждани, в изпълнение на Конституцията, утре ще предложа на Националния съвет два варианта за действие, два варианта за решение на правителствената криза, които са в съответствие с Конституцията и ще бъдат с хоризонт петък. Тоест в петък и двата варианта ще бъдат предложени, решени. Ще предложим два варианта на Националния съвет. Каквото реши Националният съвет, това нещо ще бъде представено на медиите“.

Той обаче не пожела да коментира какви точно са вариантите, които ще бъдат подложени на гласуване.

На влизане в централата на БСП коментар направи и социалният министър в оставка Георги Гьоков, който заяви, че шансовете за съставяне на правителство са почти нулеви.

Каквото и да обсъжда Изпълнителното бюро, това няма да е окончателното решение. Бюрото ще изработи предложение, което утре ще бъде гласуване на Национален съвет.

Миналата седмица БСП заяви намерението си да задържи мандата за съставяне на правителство до средата на август, за да може да бъде изпълнена процедурата по назначаване на нов директор на КЕВР. Това решение беше разкритикувано от опозицията, но стана още по-натрапчиво, след като лидерът на ИТН – Слави Трифонов, в петък заяви, че ИТН изтегля министрите си от преговорите за правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук