БСП предлага въпреки извънредното положение и факта, че парламентът се саморазпусна заради коронавируса, петъчен парламентарен контрол върху премиера и министрите все пак да има.

Опозицията иска това да се случва при стриктно спазване на мерките, т.е. в залата да бъдат само питащият депутат и отговарящият министър.

С решението си да се саморазпусне в условията на извънредно положение до 13 май, парламентът определи контролът да е само писмен, депутатите заседават само по извънредни законопроекти.

Според зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин от БСП не е приемливо премиерът и министрите да дават постоянно пресконференции, а да не отговарят на въпроси на народните представители, които са ги избрали.

„Ние считаме, че разбираемо в началото на пандемията и обявеното извънредно положение ръководството на Народното събрание и парламентарните групи, особено тази на ГЕРБ, имаше своите притеснения за това как трябваше да бъде организира дейността така, че да бъде съхранена безопасността на народните представители. Неслучайно беше въведен особен режим на Народното събрание“, изтъкна Вигенин.

Според него не по-малко аргумент е, че в последните седмици са били приети закони, които дават широки правомощия на изпълнителната власт.

„Смятаме, че контрол върху изпълнителната власт е необходим не само в рамките на писмения контрол“, каза още Вигенин.

Различни социалисти казаха, че писменият контрол не работи, отговорите се бавят, положението било „тъмна Индия“ и остава впечатление, че всичко се прави, за да се запуши устата на опозицията.

„Правителството трябва да бъде контролирано, за да го няма гафът от днешната пресконференция на Фонда на фондовете“, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

И добави:

„Изключително важно е в една парламентарна република да има парламентарен контрол. Независимо дали сме в извънредна ситуация или не, е нормално правителството по някакъв начин да бъде контролирано, за да не се получават гафове. Гаф е днешната пресконференция на управляващия орган Фонда на фондовете. Убеден съм, че половината от вас не знаят какъв е този Фонд на фондовете. Той е създаден през далечната 2016 г. Защо уважаеми колеги, не знаете какво означава Фонд на фондовете, защото те до момента не са свършили нищо“, изтъкна още Стойнев.

Според него, за да не стават подобни гафове, ако е имало парламентарен контрол, можело е Томислав Дончев да отговори какво прави този фонд и въобще има ли смисъл от подобни фондове.

„Нека да възстановим парламентарният контрол“, призова още Стойнев.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че няма разлика между писмен и устен парламентарен контрол.

От БСП я опонираха, че отговорите много се бавят и информацията остарява.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки каза, че депутатите от БСП само искат да ги дават по телевизията и губят парламентарно време.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!