Елена Йончева
на снимката: Депутатът от БСП Елена Йончева

„БСП за България“ организира петиция до Европейската комисия и ОЛАФ за проверка на качеството на българските магистрали в лицензирана европейска лаборатория, обяви говорителят на парламентарната група на левицата Елена Йончева.

„Във връзка с получени сигнали и обществено недоволство от качеството на изпълненото строителство на отделни пътни участъци от страната, искаме ЕК и ОЛАФ да направят независима експертиза на участъците от магистралите „Тракия“, „Хемус“, „Струма“ и „Марица“, изградени през последните 5 години със средства на ЕС“, обясни Йончева от парламентарната трибуна.

Целта на експертизата, според червените, е да се установи има ли пропуски при изграждането им, защото некачествените пътища водят до опасност за българските граждани. От левицата аргументираха действията си със скорошния инцидент с автобус на пътя Своге-София, при който загинаха 20 души, а експертизата установи нарушения при изграждането на участъка.

„Случаят „Своге“ показва, че при строителството на пътища се слагат материали, които не отговарят на задължителните изисквания. Тъй като подобни отклонения има и в магистралните участъци, настояваме за независима експертиза, която да докаже създава ли се опасност за живота на хората“, коментира още Елена Йончева.

Според БСП исканата от тях независима експертиза няма да урони престижа на българските строители и призова всеки, който е съгласен с аргументите им, да подпише петицията.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня.

„Втори месец вече сме свидетели на наглостта и популизма на БСП“, заяви депутатът Спас Гърневски.

Той разкритикува опозицията в рими чрез написана от него версия на стихотворението „Червените ескадрони“ на Христо Смирненски.

„В утрото на светла ера, с факела на нова вера идват бодри хамелеони. С устрем стар и навик смел летят над Тракия, летят над Мизия и проповядват новата фалшива визия…“, зачете Гърневски от трибуната.

„Пазили г-жа Нинова, патрулите не я изпускали от очи. Как няма да те пазим? Ние те пазим като рохко яйце! Само ти си тази, която най-после ще ликвидира пиявицата, впита в тялото на българския народ, наречена българска социалистическа мафия“, допълни още Гърневски, коментирайки оплакването на лидера на БСП, че при нейни посещения в различни населени места е била охранявана плътно от полицаи, без това да е поискано.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!