Крум Зарков, Деница Златева, БСП
на снимката: Членовете на БСП Деница Златева и Крум Зарков дадоха пресконференцията в централата на партията

БСП внася подписи за извънредно заседание на парламента следващата седмица, на което искат да бъде изслушан премиера Бойко Борисов относно „кризата в електронните системи”.

„Искаме парламент и премиерът да дойде да обясни какво става в държавата, какви мерки ще се предприемат и най-вече кой ще поеме политическата отговорност за това състояние”, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на извънреден брифинг.

Според нея искането е за две точки в дневния ред на извънредното парламентарно заседание – изслушване на министър-председателя Бойко Борисов за кризата с електронните системи в България и по-конкретно с Търговския регистър.

„Като втора точка от БСП предлагат в извънредното заседание на НС „Обсъждане на възможностите изслушване на министъра на финансите държавата да плати, чрез обезпечителния си фонд при несъстоятелност на застрахователните дружества да върне парите на хората тези над 200 000 души, които са засегнати, да влезе в техните права и вече държавата България да води делата с кипърското застрахователно дружество, да влезе в делото по несъстоятелност и като държава да търси обратно тези пари”, каза Нинова.

От своя страна червеният депутат Крум Зарков поиска министър Цецка Цачева и Директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова да понесат отговорност за кризата с Търговския регистър и да напуснат постовете си незабавно.

Зарков добави, че БСП очаква отговори на редица въпроси, но не от тях.

„Безпрецедентната криза с един от най-важните електронни регистри в страната не може да остане просто така. Щетите за фирмите и неправителствените организации – онези, които са пряко засегнати от срива на базите данни, тепърва ще се изяснява. Последиците за бизнеса, за доверието в институциите, способността на българската държава да изгради ефективно електронно управление, са ясни.Те са трагични. Затова трябва да се носи отговорност“, категоричен бе Зарков.

По думите му пряката отговорност е на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, която е допуснала това да се случи, а политическата отговорност е на министър Цецка Цачева, защото тя е била запозната с неадекватността на управлението в агенцията и не е взела никакви мерки.

Депутатът обяви, че БСП разполага с доклад, адресиран до Цецка Цачева, който е съставен от Инспектората към ресорното ѝ министерство.

„Докладът е постъпил при нея в началото на тази година. Той е от извършена проверка в Агенцията по вписванията. В него се съдържат тежки констатации за начина на управление на г-жа Даскалова и много ясна препоръка към министъра – да се потърси дисциплинарна отговорност на Зорница Даскалова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, на основание неизпълнение на трудови задължения предвидени в закона”, каза Зарков.

Той добави:

„Поне от февруари насам министър Цачева е знаела, че Зорница Даскалова не изпълнява трудовите си задължения по закон и не е предприела никакви действия за това“, каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Зарков каза още, че не е далеч от мисълта, че първоначалното внушение за хакерска атака е имало за цел да прикрие небрежността и некомпетентността при този чувствителен регистър. „Съмненията не могат да бъдат разсеяни от Министерство на правосъдието и от директора на Агенцията по вписванията, не и при това ръководство”.

Относно „Олимпик“ депутатът от БСП коментира, че четвърт милион души остават без застраховки, вследствие на фалита на кипърско застрахователно дружество, въпреки, че са си платили надлежно.

Според него има два подхода от оттук нататък – единият е да са гледали какво подписват, да са гледали кой застраховател са ангажирали.

Този подход, според него не е правилен.

„Ние ще предложим и настояваме в НС да бъде обсъден друг подход, а именно държавата да обезщети хората, които надлежно са си плащали вноските, след което да встъпи в техните права и тя държавата, с нейния капацитет да участва в производството по несъстоятелност в Кипър. Надали онези шофьори, които са избрали тази застраховка, имат възможност да отидат в Кипър, да се запознаят с тяхното законодателство и да си гонят правата. Това трябва да го направи държавата“, заяви Зарков.

Междувременно шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, а министърът на правосъдието я прие. Подробности по темата четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!