Жельо Бойчев
На снимката: Жельо Бойчев

БСП започва инициатива за разсекретяване на доклада на ДАНС относно слабостите в работата на Българската акцизна централизирана информационна система БАЦИС.

Информацията съобщи на брифинг във вторник заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

По думите му, ако този доклад бъде прочетен, никой няма да задава въпроса има ли основание за вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ за провал в борбата с корупцията.

Бойчев каза, че БСП са поискали постановлението от проверката на прокуратурата и докладът на ДАНС за работата на акцизната информационна система да бъдат предоставени в секретно деловодство на Народното събрание, като лично той се е запознал с доклада в секретната секция на парламента.

„Водим спорове за пари за здравеопазване, общински болници, увеличение на възнагражденията на служителите на МВР и много други, докато стотици милиони левове не се събират заради липсата на адекватна система”, възмути се народният представител.

 

В документа, според него, се съдържа информация от ДАНС и са описани слабостите, констатирани в работата на тази информационна система.

„Това са приходи, които не са били събрани от българската държава. А имат ли връзка слабостите в работата на информационната система с убийството на висш данъчен служител, който отговаряше за фискалния контрол на акцизни стоки и стоки с голям риск? Бяха похарчени милиони левове за въвеждането на тази система, която функционира от 2012 г. Голямата идея беше да свърже всички лица, задължени по Закона за акцизите и данъчните складове, така че да може в реално време да бъде осъществяван обмен на информация на вход и на изход за движението на горивата. Голямата цел – да се бори контрабандата и държавата да успее да събира дължимият акциз и ДДС“, коментира Бойчев, цитиран в прессъобщение от централата на партията.

Според него постановлението от проверката на прокуратурата и докладът на ДАНС относно работата на тази информационна система през август 2016 г. са били изпратени на министър-председателя Бойко Борисов.

От БСП настояват да стане ясно какви мерки са предприети от тогава за отстраняване на слабостите на системата и за защита на интереса на данъкоплатците.

Системата за облагане на акцизните стоки беше въведена през 2014г.

В Закона за акцизите и данъчните складове се включват всички средства за измерване и контрол в производството и търговията с акцизни стоки и се казва, че данните от тях трябва да бъдат в материалната отчетност на данъчно задължените лица.

Данните се предават по електронен път към Централното митническо управление и са от съществено значение за определяне на размера на акциза.

Тогава от Министерството на финансите обясниха, че когато митническите органи отидат на ревизия, ще могат да сравняват отчетността на лицата и данните от уредите и ако има разлика, ще се правят корекции в данъчната основа и акциза.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук