Корнелия Нинова, опозицията
На снимката: лидерът на БСП Корнелия Нинова

БСП връщат мандата на 5 май. Това обяви Калоян Паргов.

Първи получиха право да съставят правителство партията на премиера в оставка Бойко Борисов. Президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер от ГЕРБ Даниел Митов. Той представи и състав на правителство, но няколко дни след връчването на мандата, го върна на президента.

Втори получиха шанс да сформират кабинет от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Мандатът беше връчен на кандидата за премиер и световен шампион по шахмат Антоанета Стефанова, която веднага след получаването го върна на държавния глава. От „Има такъв народ“ мотивираха своята позиция с това, че не разполагат с достатъчно депутати, за да съставят правителство.Така се стигна до връчване на третия мандат на партия, избрана от президента.

Обяснението на Нинова

Правителство, съставено от БСП, е невъзможно. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова припомни, че на последните избори на 4 април, българските граждани са гласували за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която са припознали като партия на промяната.

Лидерът на БСП подчерта, че на няколко пъти те са протегнали ръка за сътрудничество с трите нови партии, които влязоха в 45 НС, но тя е била отхвърлена.

„Трите нови партии в НС показаха политическа незрялост, липса на култура за политически диалог, всеки е срещу всеки. Не успяха да излязат от егото си и да се обединим около нещата, които ни събират“, каза Нинова.

На днешното заседание са били разгледани четири възможни варианта, но е надделял този, че е най-целесъобразно БСП да върне мандата още същия ден, когато го получи – 5 май.

По думите й те не са видели смисъл да вземат мандата и да печелят време, в което парламентът да работи, защото според нея, той е неспособен да взима важни решения и даде за пример законодателството, което 45-ото Народно събрание, е нетрайно и некачествено.

„Видяхте какъв Изборен кодекс беше приет. Нашите приоритети, които отдавна сме сложили на масата в парламента, са напълно отхвърлени. Те са социално-икономически мерки в кризата в помощ на домакинствата и на икономиката. Ревизия на икономиката на Борисов, Плана за възстановяване и устойчивост, промяна в съдебната система, която да гарантира справедливост и нов Изборен кодекс. Някои от тези задачи бяха решени, но съществените за нас социално-икономически въпроси, плюс актуализация на бюджета, не се разглеждат в парламента“, заяви тя.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук