Въпреки че все още не сме стъпвали на Марс, когато го направим, там може да ни чака бира.

През март пивоварната компания „Анхойзер-Буш“ съобщи за амбициозната цел за създаване на пиво в Космоса, в кампания, която звучеше по-скоро като част от научно-фантастичен роман. Въпреки това тази цел може да бъде осъществена доста по-рано. Работейки в партньорство с Международната космическа станция, компанията ще създаде „микрогравитационна пивоварна“ – и това започва през декември.

„Анхойзер-Буш“ работи с Центъра за напредък на науката в Космоса (CASIS), която управлява две подходящи търговски изследователски съоръжения. Понастоящем планът за SpaceX да транспортира стоките до Mеждународната космическа станция 20 барела семена и други ключови компоненти на „Будвайзер“ на 4 декември по време на мисията CRS-13.

Щом семената на ечемика пристигат безопасно в техния временен извънземен дом, те ще бъдат пуснати в употреба. Те ще останат там около месец и ще бъдат върнати на Земята за анализ.

И преди някой да критикува необходимостта от бира в Космоса, пенсионираният астронавт Клейтън Андерсън направи важно уточнение. Говорейки за потенциалното й значение за психиката на космонавтите, той защити микробиологичната подготовка, като заяви.

„Успешната мисия ще включва много ключови компоненти, включително необходимостта да се осигурят на членовете на екипажа стоки, които да им напомнят за дома“.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!