Чуждестранното търсене на ваканционни имоти в България остава стабилно. Страната ни е в топ 10 на най-желаните дестинации, включени в класацията на онлайн портала TheMoveChannel.com, като успява да се придвижи с едно място нагоре до 9-та позиция заради лекото увеличение на запитванията, направени чрез портала, и отпадането на други страни от първата десетка.

САЩ остават на първото място в класацията с 9,65% от запитванията, а втора е Испания със 7,34%.

Италия излиза на трета позиция през юни, като се изкачва с пет места напред, събирайки 2,66% от запитванията. Страната влиза в топ пет за трети път тази година, като става все по-популярна сред чуждестранните купувачи на имоти заради цените.

Директорът на изданието Дан Джонсън посочва, че цените на имотите в Италия устойчиво се понижават от финансовата криза насам. През последните години това успя да привлече интереса към страната, въпреки непрекъснатите й икономически проблеми, още повече, че според Евростат в края на 2016 г. цените вече са се стабилизирали. Това означава, че пазарът е намерил дъното и вероятно скоро ще започне да се възстановява.

Заради пониженията на цените Италия е атрактивна за британските купувачи, които разполагат с по-малко средства на фона на спада на обменния курс на паунда след референдума за Brexit. Страната е интересна и за американските купувачи, които се опитват да се възползват от силния долар.

Португалия също влиза в топ пет, като се класира на четвърто място с малко над 2% от запитванията.

Петата позиция е за Франция.

Топ 10 се допълва от Канада, Кипър, Кабо Верде, България и Гърция. От първата десетка изпадат Обединените арабски емирства (Дубай) и Индонезия. Най-силен спад в класацията отбелязва Бразилия – с 13 позиции надолу до 35-то място. Мексико, Словения и Обединените арабски емирства губят по 10 места, а Тайланд, Шри Ланка, Мароко и Русия – по 9 места. Най-силен скок през юни отбелязват Филипините – с 19 позиции до 24-то място.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук