природен газ

България е започнала преговори с Турция за осигуряване на трасе за доставка на природен газ като алтернативен маршрут. Това съобщи  изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов пред БНТ. Той посрещна днес депутати от енергийната комисия в Чирен. 

Той беше категоричен, че „Булгартрансгаз“ е готова да напълни хранилището до края на лятото и есента.

„Към настоящият момент – в хранилището има над 113 млн. куб. м природен газ, което представлява около 21% от техническия капацитет за съхранение. Това, което искам да успокоя вашите зрители, е, че за този период от годината това е един нормален обем. В сравнение с миналата година – това е с около 6% повече газ в хранилището. Приключи добивния сезон, в момента сме в период на нагнетяване и на дневна база се нагнетяват около 1 милион куб. м. природен газ“, уточни Владимир Малинов.

При нужда хранилището може да заработи и през лятото, но в момента количествата са достатъчни за 30 дни и могат да осигурят около 40% от лятното потребление на природен газ.

Вчера е направена поредната проба на трасето между България и Гърция и е установено, че всичко върви по план. По думите му тръбата да бъде завършена в срок.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук