Държавният газов оператор „Булгартрансгаз“ е платил аванс от 300 млн. лв. към изпълнителя на строежа на газопровода „Балкански поток“ /българския сектор от „Турски поток“/ – саудитския консорциум „Аркад“. В следващите два дни компанията ще преведе и аванса от 168 млн. лв. на ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“ – изпълнителя на поръчката за изграждането на две компресорни станции по трасето на същия газопровод. Операторът е е взел заем от 200 млн. евро от четири банки за плащания по реализацията на проекта, съобщиха от „Булгартрансгаз“. В по-ранното съобщение за плащането на „Аркад“, направено от министър Теменужка Петкова, се говори за 250 милиона лева, но те не включват 50 млн. ДДС.

Договореният от „Булгартрансгаз“ заем е бил обявен още в началото на месеца. Макар процедурата да имаше за цел набиране на 150 млн. евро кредитиране за „Труски поток“, сключените споразумения са за 200 млн. евро поради много добрите условия, които предложили кандидатите по изискванията на газовия оператор за лихви по депозита, който „Булгартрансгаз“ ще направи като обезпечение за кредита, и лихвата по самия заем. Според съобщението на държавната компания, от финансовата операция ще бъдат спечелени 2 млн. лв.

Кредитните споразумения са сключени със „Ситибанк Европа“, „ИНГ Банк“, „Уникредит Булбанк“ и с Международната банка за икономическо сътрудничество, за по 50 млн. евро всяко. Получени са били 9 оферти за кредитиране, но са предпочетени тези с най-изгодните за „булгартрансгаз“ лихви. Размерът на лихвите е търговска тайна и не е оповестен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!