Държавното газоразпределително дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД е регистрирало дъщерна компания „Газов хъб Балкан“ ЕАД. Това е част от новата Енергийната стратегия на България до 2020, приета в края на миналата година.  Към настоящия момент 100% от акциите на дружеството принадлежат на „Булгартрансгаз“ ЕАД, като на по-късен етап не повече от 49% от акциите биха могли да се предоставят на други физически и юридически лица, т.е. държавата ще си запази контрола върху дружеството.

„Газовият хъб Балкан“  е в основата на бъдещата лицензирана газова борса у нас , на която да се осъществяват физическите и финансови сделки. Такава платформа за търговия трябва да заработи най-късно до 15 април 2019. Както вече писахме, идеята е тя да е държавна, а миноритарни дялове от нея да бъдат предложени през фондовия пазар. Подобен модел на нашите ширини звучи повече от абстрактно. Вероятно тази концепция ще претърпи промени в бъдеще, защото правилата на Европейския съюз изискват борсовия оператор да е отделен по собственост от държавните газови компании – били те доставчици или производители на газ.

Според инвестиционния план на „Булгартрансгаз“ до 2026-та, между 1.4 и 2.4 млрд. евро ще струва изграждането на газовия хъб „Балкан“. В документа е записано, че в газоразпределителния център ще може да постъпва руски газ от нов морски газопровод, газ от местен добив, газ от Южния газов коридор или от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!