Българи, живеещи и работещи в чужбина, теглят бързи заеми за дълга лятна почивка на родното Черноморие.Те се завръщали от странство в родината и с българската си лична карта теглели суми между 2000 и 5000 лв. от фирми за бързи кредити. Използвали ги за едномесечна ваканция, след което веднага се връщали на работа зад граница.

Голяма част от тях „забравяли” да погасяват навреме вноските си по кредита, а други дори изчезвали от полезрението на кредитодателите, посочва вестник „Стандарт”.

„Засега имаме около 200 случая на просрочени заеми от българи, които живеят в чужбина. Голяма част от тях са нашенци, които работят и живеят в Гърция. Надяваме се, че след като получат заплатите си, ще тръгнат да си връщат заемите”, заявиха от небанковите кредитни дружества.

Проблемът засега не плаши повечето фирми в бранша, но вече има случаи на опарени дружества. Проверката е показала, че част от забравилите имат имущество в България.

„Независимо, че тези хора нямат доходи в страната, свързаността ни в рамките на ЕС ни дава редица възможности за реакция спрямо недобросъвестни кредитополучатели”, коментират от фирмите за бързи заеми.

Компаниите за бързи кредити продължават да държат висок дял от потребителските заеми у нас. Според последни данни те са раздали над 2.6 млрд. лева. За последните 3 месеца – май, юни и юли, увеличението на раздадените бързи кредити е 6.5 на сто, отчитат от бранша.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук