Бунтовниците хусити в Йемен заплашиха да атакуват големи градове в Обединените Арабски емирства, включително Абу Даби и Дубай, след масирания удар срещу рафинерии в Саудитска Арабия.

„За първи път искаме да съобщим, че има дузина градове в списъка ни с цели в Обединените Арабски емирства, включително Абу Даби и Дубай, които могат да бъдат атакувани по всяко едно време“, заяви говорителят на хуситите ген. Яхия Сария в изявление, излъчено по телевизия Ал Джазира.

Миналата седмица Саудитска Арабия беше принудена да затвори две от най-големите си рафинерии след като те бяха уцелени дронове, за които се твърди, че са на хуситите. Инцидентът доведе до спиране на производството на петрол от двете съоръжения в размер на 5.7 милиона барела дневно.

Въпреки че отговорност за атаките поеха бунтовниците хусити, САЩ обявиха, че те са извършени от Иран. Техеран отхвърли обвиненията, а президентът Хасан Рухани заяви, че атаката е нищо друго освен предупреждение срещу онези, които са започнали война в Йемен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!