Общите загуби от тропическата буря „Алберто“, която бушува в Мексиканския залив и се приближава към крайбрежието на южните американски щати, може да достигне за САЩ един 1 млрд. долара. Оценката е представена в неделя от агенция Блумбърг.

Според изчисленията на експертите от американската аналитична компания Enki Research, на които се позовава агенцията, непосредствената загуба в региона ще е 400-500 милиано долара. Очаква се още около 600 милиона да бъдат загубени от спада на туристическия поток. тези дни бяха най-благоприятни за туристическия сектор, тъй като с днешния ден уикендът в САЩ стана четиридневен. Днес в САЩ отбелязват Деня на падналите във войните.

Според оценките на Enki Research най-голяма заплаха са наводненията и то най-вече на територии, отдалечени от брега. Има опасения, че заради силния вятър и размиването на почвата, ще се събарят дървета, които ще повредят сгради и автомобили, ще прекъснат далекопроводи.

Бурята ще достигне Алабама, Мисисипи и Флорида в понеделник. Скоростта на вятъра в центъра на вихъра е около 104 км в час.

Бурята, кято вече порази други държави в залива, наложи 5 хил. души да бъдат евакуирани от Куба. През почивните дни проливни дъждове се стовариха върху западната и централната част на страната. Стихията предизвика рязко покачване на равнището на реките и във водоемите и потопи ниските части в няколко провинции.

Към момента няма информация за жертви, но щетите са огромни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!