Британското правителство публикува „Бяла книга”, в която излага в подробности как хиляди закони, от тези за правата на работниците до тези за околната среда, ще бъдат анулирани или адаптирани към британските реалности.

Целта е да бъде показано как ще бъде уреден преходът от европейското към британското законодателство и кои европейски институции биха запазили юрисдикцията си, поради липса на подготвени кадри и експертиза в определени области.

Само ден след официалното стартиране на процедурата по напускане на Европейския съюз, министърът за Брекзит Дейвид Дейвис обяви края на върховенството на европейските закони в Обединеното кралство.

„Нашите закони ще бъдат изготвяни в Лондон, Единбург, Кардиф и Белфаст и ще бъдат прилагани не от съдии в Люксембург, а от съдии в Обединеното кралство. Някои бяха загрижени, че парламентът няма да играе достатъчна роля в оформянето на бъдещето на страната след като напуснем ЕС. Тази „Бяла книга“ доказва колко погрешно е тяхното виждане”, коментира Дейвис.

По думите му, бизнесът може да продължи да функционира без да се страхува, че правилата ще се променят за една нощ.

Той изтъкна, че правата на британците в чужбина ще бъдат приоритет в преговорите по Брекзит.

Въпреки гаранциите, които той се опита да даде за един плавен и стабилен Брекзит обаче депутати от опозицията, от Шотландия и Северна Ирландия поставиха под въпрос много от позициите в „Бялата книга“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!