Бюджет

Днес депутатите ще разглеждат на първо четене актуализацията на бюджета. В антикризисния пакет са предвидени различни по характер инструменти и механизми за подкрепа на най-бедните у нас.

Сред тях са въвеждане на нулева ставка на ДДС за доставка на хляб за срок от една година; компенсация за физическите лица, крайни потребители на горива; освобождаване от акциз на електрическата енергия и природния газ и други. Актуализацията предвижда и подкрепа за най-уязвимата група в обществото – пенсионерите, с увеличение на размера на пенсиите от 1 юли 2022 г. и допълнителен механизъм за подобряване на адекватността на пенсиите от октомври.

Интересно е, ще събере ли опозицията политическа воля да гласува актуализацията и по този начин да покаже подкрепата си за уязвимите групи в обществото, или ще правят всевъзможни обструкции и ще използват различни техники да не го гласуват. Ако изберат второто, това ще открои ясно желанието им да не се отпускат пари на народа, защото това би помогнало за популярността на сегашните управляващи и би навредило на амбициите им за падане на правителството.

Друг интересен въпрос е дали депутатите от отцепилата се от управлението партия на Слави Трифонов ИТН ще подкрепят промените. При тях прогнозите никога не са сигурни, защото въпреки гръмките си заявки, че влизат в политиката и в парламента заради хората, е възможно сръдните и задкулисните конфликти между лидера им и премиерът Кирил Петков да повлияят на вота им.

Ако днес депутатите успеят да гласуват актуализацията на бюджета на първо четене, това ще бъде първата сериозна заявка, че правителството може да продължи да съществува и да води полезни за гражданите политики, пренебрегвайки вътрешните разногласия между партии, лидери и опити за дестабилизиране на властта. Това ще бъде истинският вот на доверие към управляващите, а не този който инициират ГЕРБ – неясен и без ясно формулирани политики.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук