Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще гласува на второ четене финансовата рамка за догодина.

Между двете четения на бюджетите на Здравната каса (НЗОК), Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на държавния бюджет бяха внесени редица поправки.

Болничните са един от най-спорните моменти. Преди две седмици Коалиционният съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти” предложи първият ден да бъде за сметка на работника, но по настояване на премиера Бойко Борисов това така и не беше оформено като законодателен текст. В сряда синдикатът КТ „Подкрепа” организира протест, на който поиска първите 5 дни от болничните да се заплащат от работодателите.

Друг спорен текст е категоризацията на местата за настаняване, резервирани чрез онлайн платформи като Airbnb и Booking.

След острата реакция на обществото вчера вносителите – Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от „Обединените патриоти” обявиха, че са съгласни на обществено обсъждане на темата за облагането на краткосрочно отдаваните под наем имоти, използвани основно за туристически обекти.

БСП внесоха алтернативен бюджет и за пореден път предложиха прогресивно подоходно облагане – идея, която управляващите отхвърлят поне до края на мандата си.

Иначе финансовата рамка за догодина е изчислена при ръст на икономиката от 3,3 на сто. За първи път от 11 години насам бюджетът „ще бъде балансиран” – тоест, ще се похарчи толкова, колкото се събере.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!