Урсула фон дер Лайен

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси днес одобри два законопроекта, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Както е известно, България трябва да направи 22 законови промени до края на годината, за да усвои средствата по Плана.

Единият е ратификацията на Меморандума за разбирателство между Правителството на Република България и Европейската банка за възстановяване и развитие относно подкрепа за изпълнение на проекти, финансирани чрез Европейските фондове за периода 2021-2027 година, включително Плана за възстановяване и устойчивост.

Вторият законопроект, който беше одобрен от комисията е относно ратифициране на Споразумението за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост между Европейската комисия и Република България.

И двата документа са необходима стъпка, за да се получат средствата по плана. Вносител на законопроектите е Министерски съвет.

По-рано днес Министерството на финансите съобщи, че се очаква над 1,3 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост да постъпят в хазната през есента.

Меморандума за разбирателство между България и Европейската банка за възстановяване и развитие

„Целта на Меморандума е да се осигури основата за сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по Европейските фондове за програмен период 2021-2027 г. След подписване на Меморандума с ЕБВР ще могат да бъдат сключвани двустранни споразумения за техническа помощ въз основа на Образец на Споразумение за предоставяне на подкрепа за проекти с ЕБВР, който е приложение към Меморандума“, казва се в одобрения днес документ.

„В Меморандума са обобщени потенциалните сфери, в които ЕБВР ще осигурява техническа помощ по ЕСИФ, а именно: подобряване на конкурентоспособността на частния сектор, подкрепа за изпълнение на инфраструктурни проекти, подкрепа за реформи и декарбонизация на енергийния сектор, финансови инструменти, подготовка и изпълнение на реформи в публичния сектор.

Съгласно меморандума, подкрепата за проекти ще бъде осъществявана от ЕБВР въз основа на индивидуални споразумения, които ще бъдат подписани с бенефициенти и/или управляващи органи по Европейските фондове. В съответствие с указаното в Меморандума, техническата помощ, оказвана от ЕБВР в рамките на Меморандума за разбирателство, се финансира чрез ресурси от съответните Европейски фондове в България“, пише още там.

Споразумението за финансиране по Механизма за възстановяване и устойчивост

„Целта на Споразумението за финансиране е да се определят правата и задълженията между страните и условията, приложими към финансовото участие, предоставено с оглед на задоволителното изпълнение на етапите и целите на реформите и инвестициите от България, съгласно решението за изпълнение на Съвета за одобряване на оценката на Плана за възстановяване и устойчивост“, се казва в приетия от бюджетната комисия документ относно споразумението.

„Конкретните права и задължения, които се определят със Споразумението, са в съответствие с чл. 22, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2021/241 и са свързани с извършване на регулярни проверки дали предоставеното финансиране е било използвано правилно, дали предвидените етапи и цели по отделните реформи и инвестиции са били изпълнени, съответно да бъдат предприети подходящи мерки за предотвратяване, разкриване и коригиране на измами, корупция и конфликти на интереси, двойно финансиране, както и дължими правни действия за възстановяване на средства, които са били неправомерно усвоени.

Резултатите, които се очаква да бъдат постигнати с приемането на предложения акт на Министерския съвет и с предложеното за ратификация споразумение за финансиране, са стартиране на финансовото изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост, създаване на нормативна рамка за гарантиране на ефективното изпълнение на предвидените реформи и инвестиции от България и е предпоставка за подаване на първо искане за плащане към Европейската комисия“, казва се още там.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук