бюджет

Бюджетната комисия в Народното събрание ще разгледа на първо четене финансовата рамка за догодина. Тя е разчетена при дефицит на начислена основа от три на сто, ръст на икономиката от 3,2 % и средногодишна инфлация от 4,8 %.

Разходите заложени в проектозакона за 2024 са с 6 млрд. и 200 млн. лева повече от приходите. Недостигът ще се финансира със заеми, като максималният размер на дълг който страната може да поеме е до 10 млрд. лева. Бюджетът е изготвен при прогноза за 4,8% средногодишна инфлация и 3,2% ръст на икономиката. След като бъде гласуван в комисия, бюджетът се очаква да влезе в пленарната зала за първо четене, в четвъртък.

Припомняме, че първоначалният проект на Министерството на финансите претърпя сериозни промени, а вчера президентът Румен Радев декларира готовност за вето, ако парламентът не „озапти“ финансовия министър. От своя страна Асен Василев изрази учудване, че държавният глава се позовава на „фалшиви новини“, но предупреди, че с вето Радев застрашава държавата да влезе в 2024-та без редовен бюджет.

Първоначалният вариант на капиталовата програма и приходната част бяха намалени с два милиарда лева, след като ГЕРБ – СДС и ДПС – политическите сили, от които се очаква подкрепа за финансовата рамка за догодина, поискаха корекции. Заедно с това бе намален и максималният размер на новия държавен дълг, който догодина можем да поемем.

Въпреки това президентът Румен Радев предупреди, че може да наложи вето.

Казусът – искане от „Газпром“ за допълнителна такса за ползване на инфраструктура на българска територия и информация, която финансовият министър Асен Василев определи като „фалшива“, че се продава 1/5 от държавния поземлен фонд.

Ако президентът наложи вето върху бюджета за догодина и се възползва от целия законов срок, страната наистина може да влезе в 2024-та без редовно гласувана финансова рамка.

Принципно това се случва от няколко години, но в условия на гласуван от парламента „удължителен закон“, какъвто в момента не се подготвя заради работата по редовен бюджет и намерението той да бъде приет в срок – до края на годината, съответно – обнародван в „Държавен вестник“, така че да влезе в сила от 1 януари.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук