Чарлз Трети бе обявен за крал на Великобритания, съобщи Би Би си. след смъртта на майка му – кралица Елизабет Втора.

Това стана по време на среща на така наречения Съвет за възкачването. На него по традиция присъстват членове на Тайния съвет – съветници на монарха, действащи министри и бивши премиери, както и синът на краля – принц Уилям.

Около 200 души, събрани в стаята, казаха „Бог да пази краля“, преди документите да бъдат подписани.

За първи път ритуалът, който се състоя в двореца Сейнт Джеймс, бе предаван пряко по телевизията.

Кралят произнесе реч във връзка с обявяването си за новия монарх на Обединеното кралство. Той положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британският закон.

Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата. Двете копия бяха подписани и от свидетели, сред които принц Уилям и кралицата консорт Камила.

Дълбоко съм наясно със „задълженията и тежките отговорности на суверенитета“ – това бяха първите думи на крал Чарлз III.

„Уважаеми лордове, дами и господа, мое скръбно задължение е да обявя пред вас смъртта на моята обична майка, кралицата. Знам колко дълбоко вие и цялата ни нация, а мисля, че и целия свят, тъгувате заедно с мен заради непоправимата загуба, която преживяхме“, заяви крал Чарлз.

„За мен най-голямата утеха е да знам за съболезнованията, които толкова много хора изразиха на сестра ми и братята ми. И да знам, че цялото ни семейство може да разчита на тази тъй силна привързаност и подкрепа“, изтъкна монархът.

Провъзгласяване на Чарлз Трети за крал

Крал Чарлз Трети беше провъзгласен публично за новия монарх на Великобритания от официален кралски служител, който прочете прокламацията от балкона на лондонската кралска резиденция, заобиколен от тръбачи в златни одежди. По време на обявяването на прокламацията в Хайд Парк, в Лондонската кула и във военни обекти в Обединеното кралство прозвучаха оръдейни салюти. Облечените в червени униформи войници в двора на двореца отдадоха чест и свалиха шапките си от меча кожа, за да поздравят новия крал. Същата прокламация ще бъде прочетена по-късно в Стоковата  борса в лондонското Сити, а на следващи ден, в неделя, в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Знамената ще бъдат вдигнати отново за 26 часа, за да се отбележи възкачването на новия монарх на трона, след това отново ще бъдат свалени наполовина за периода на национален траур.

Седемдесет и три годишният Чарлз Трети автоматично стана крал на Великобритания и държавен глава на 14 други страни и територии, включително Канада, когато майка му почина на 96-годишна възраст на 8 септември.

Вчера кралят обеща да следва служебния живот на своята „мила мама“ в емоционално обръщение към нацията.

Чарлз е крал и държавен глава на Обединеното кралство, а също така и на още 14 владения, сред които Австралия, Канада, Джамайка, Нова Зеландия и Папуа-Нова Гвинея. Макар Канада да престана да бъде колония на Великобритания през 1867 г., тя остана в рамките на Британската империя до 1982 г и все още е член на Общността на нациите, чиито страни имат за държавен глава британския монарх.

Британските министри ще имат днес първа аудиенция при крал Чарлз Трети

Британските министри ще имат днес първа аудиенция при крал Чарлз Трети, броени дни след като новата премиерка Лиз Тръс сформира правителството си.

Високопоставени министри присъстваха днес на церемонията в двореца „Сейнт Джеймс“, където Съветът по наследяване на трона официално ще обяви Чарлз за крал на Обединеното кралство. По-късно министрите ще се отправят към Бъкингамския дворец за аудиенция с монарха.

Първата аудиенция на премиерката Тръс, която във вторник бе натоварена от покойната кралица Елизабет Втора със задачата да сформира правителство, с новия крал се състоя вчера. Тръс направи реверанс при срещата си с крал Чарлз. Премиерката поднесе на монарха съболезнованията си във връзка с кончината на майка му. Той ѝ стисна ръка и ѝ благодари, че е намерила време да дойде въпреки натоварения си график.

По-рано Лиз Тръс призова в Камарата на общините страната да подкрепи новия си монарх.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук