Кораб Рожен

Част от моряците на кораба „Рожен“, блокиран на израелското пристанище Ашдод, са поискали да напуснат плавателния съд и да се завърнат у нас. Собственикът на плавателния съд е информирал МВнР, че ще организира и поеме всички разноски по прибирането им. Това съобщават от Министерство на външните работи в отговор на запитване от БНТ.

Корабът „Рожен“ трябва да остане в пристанището до разтоварването му. Кога ще приключи то зависи от времето, тъй като плавателният съд е натоварен с насипни товари. Припомняме, че българският кораб стана известен покрай започналата война в Украйна през февруари 2022 г. Тогава в продължение на 5 месеца той бе блокиран на пристанище Черноморск.

Евакуацията на българските граждани зависи от отварянето на ГКПП „Рафах“

Евакуацията на българските граждани, които се намират на територията на Ивицата Газа, зависи от постигането на договореност за отваряне на ГКПП „Рафах“ за допускане на хуманитарна помощ от Египет и извеждане на чуждите граждани и тези с двойно гражданство. Към настоящия момент такава договореност не е финализирана и приведена в изпълнение, посочват от МВнР.

МВнР е в непрекъсната връзка с дипломатическите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамалла и в тясна координация с тях и с други държави – членки на ЕС и на партньорски държави. Българските дипломатически представителства поддържат и постоянна кореспонденция с местните институции в съответните държави.

МВнР разполага със списък на потърсилите съдействие за евакуация български граждани и членове на техните семейства. Същият е предаден на израелските и египетските власти. От тях се очакват разрешения за напускане на Газа и влизане в Египет.

Дипломатическото ни представителство в Рамалла и посолството в Кайро са в постоянен контакт със семействата на нашите сънародници. Те са в готовност да им окажат съдействие за извеждане от Газа и преминаването им в Египет, когато това е възможно. Посолството в Кайро е в готовност да окаже логистично съдействие на допуснатите в Египет български граждани и техните семейства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук