Мевлют Чавушоглу
на снимката: турският външен министър Мевлют Чавушоглу

Турският външен министър каза, че маршал Халифа Хафтар е единствената пречка за мирното споразумение в Либия, защитавайки сътрудничеството на Анкара с Москва за прекратяване на конфликтите в Либия и Сирия. Мевлют Чавушоглу каза на Световния икономически форум в Давос, че Анкара работи с Русия и в Сирия, и в Либия, тъй като Москва е ключов участник и опитите за сътрудничество с Европа се провалят.

Турция подкрепя признатото от ООН правителство за национално споразумение (ПНС) на Файез ал Сарадж със седалище в Триполи, докато анализаторите твърдят, че Москва подкрепя Хафтар, чиито източно базирани сили от миналия април предприеха опити за завземане на столицата.

Мирната конференция в Берлин този месец даде нов тласък за мир – но без среща на двамата главни герои – и Хафтар също не подписа сделка за прекратяване на огъня, когато и двамата бяха в Москва.

„Заедно с Русия – за съжаление не успяхме да направим това с нашите партньори от ЕС, както със Сирия – направихме някои усилия и имаше прекратяване на огъня“, каза Чавушоглу,“Тогава се събрахме в Берлин и се ангажирахме там за устойчиво примирие и прекратяване на огъня. Сарадж го направи. Но Хафтар не направи никакво съобщение, тъй като не подписа съвместното изявление в Москва. Това е единственият проблем.“

По-рано в сряда имаше ракетен обстрел на единственото функциониращо летище на либийската столица.

Турция изпрати войски в Либия, което смути западните й съюзници. Чавушоглу настоява, че те са ограничени по брой и са там за обучение, но не и за участие в бойни действия.

„Нямаме силно военно присъствие в Либия“, каза той.

Според него няма алтернатива да се работи с Русия, която според Чавушоглу е станала „актьор“ в Либия, точно както „запълни вакуума“ с намесата си в Сирия от 2015 г.

Той каза, че съюзниците на Турция в ЕС и НАТО не са се вслушали в предупрежденията на Турция преди няколко години, че Русия е заинтересована да влезе в Либия, а също така обвини някои европейски държави, че не подкрепят ПНС.

„Някои като нас подкрепиха само Сарадж. Но за съжаление Франция и някои европейски приятели подкрепиха Хафтар. И за съжаление Хафтар не иска да споделя властта“, каза той.

Сарадж също обвини Париж, че подкрепя Хафтар и мълчаливо подкрепя нападението му над Триполи.

Чавушоглу настоя, че няма проблем с интензивното сътрудничество на Турция с Русия по отношение на Либия и Сирия, въпреки че са на противоположни страни както и в двата конфликта, така и имат различия по ключови въпроси като анексията на Крим от Москва през 2014 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук