C-400, Русия
На снимката: C-400, Русия

Покупката от Турция на руската ракетна система С-400, която предизвика напрежение с Вашингтон, е „завършена сделка“ и не може да бъде отменена, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу. На пресконференция той повтори, че турските отношения с Русия не са алтернатива на нейните съюзни отношения с НАТО и ЕС.

Турският външен министър критикува и изявлението на Държавния департамент на САЩ за срещата с американския му колега, заявявайки, че отпратките към Сирия и задържането на консулски служители на САЩ не отразяват истината.

Държавният департамент заяви, че Помпео е предупредил Анкара за „опустошителни последици“, ако Турция започне офанзива в Сирия, и е призовал за „бързото разрешаване“ на съдебни дела, свързани с американски граждани и служители на американски мисии, разследвани в Турция.

Помпео също така оказа натиск върху Чавушоглу за плановете на Турция за закупуване на система за противоракетна отбрана С-400 от Русия, за което Вашингтон предупреди, че може да изложи Анкара на риск от американски санкции, се казва в изявление на Държавния департамент.

Неотдавна връзките Анкара-Вашингтон бяха разкъсани от покупката на руски ракети С-400 от страна на Турция, като американските власти се опасяват, че технологията ще позволи на Москва да събира данни от самолети на НАТО. САЩ искат Турция вместо това да избере да закупи американската система „Пейтриът“.

Вашингтон отговори по-рано тази седмица, като прекрати участието на Турция в програмата Ф-35, в която Турция е инвестирала над 1 млрд. долара.

В интервю за PBS Newshour, излъчено в сряда, Чавушоглу заяви, че Анкара е предложила „да сформира техническа работна група и да проучи“ всички опасения на САЩ относно С-400.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук