Чехия

Чешкият президент назначи новото правителство, ръководено от Петр Фиала, повече от два месеца след като алиансът на десния лидер спечели парламентарните избори.

„В съответствие с конституцията президентът назначи днес членовете на новото правителство“, заяви Вратислав Минарж, началник на кабинета на президента Милош Земан, на церемония край Прага.

Петр Фиала е лидер на партийната коалиция „Заедно“, която спечели неотдавнашните парламентарни избори в Чехия, и председател на дясната Гражданска демократическа партия.

На проведените на 8 и 9 октомври парламентарни избори в Чехия победител е опозиционният алианс „Заедно“, в който влизат Гражданската демократична партия, християндемократите и партията „Традиция, отговорност, просперитет 09“, сочат окончателните резултати след преброяването на 100% от бюлетините.

Според публикуваните данни, алиансът „Заедно“ печели 27,79% от избирателите. Оглавяваното от министър-председателя Андрей Бабиш „Действие на недоволните граждани“ (ANO) печели второто място с 27,12% от гласовете.

На трето място чешките избиратели поставиха лявоцентристката опозиционна коалиция на Пиратската партия и центристкото движение „Кметове и независими“, които спечелиха 15,62% от гласовете.

За първи път в историята на страната в парламента на Чехия не влиза комунистическата партия, за която са гласували едва 3,6% от избирателите и, съответно, не успя да преодолее необходимата 5-процентна бариера.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук