вода
Плажовете ще пустеят с тези цени по ресторантите. Снимка: БТА

Няма данни за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир „Нова Каховка, разположен на река Днепър в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС) пред БТА.

Това показват данните от засиления мониторинг, който министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи на 8 юни във връзка с инцидента, допълват от МС.

От Министерство на туризма потвърждават, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите.

Мониторингът проследява потенциалното въздействие на водите по течението на р. Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели – нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий.

Установеното замърсяване е единствено в района на Одеса, като Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е възложило математическо моделиране на потенциалното разпространение на петното към българското Черноморие.

Няма данни за замърсяване и в близост до Румъния и Молдова, след като МОСВ поиска официална информация и данни за състоянието на компонентите на околната среда на територията на двете страни.

МОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски регион“ (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна са в готовност да реагират своевременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ на Днепър бе взривена от руснаците на 6 юни и хуманитарната катастрофа на украинска територия вече е факт, макар и недокрай известна. Екологичната страна от бедствието е много рано да бъде установена. Световната програма по прехраната на ООН вече предупреди за негативните последици за глада по света от унищожаването на Каховската ВЕЦ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук