ТЕЦ Варна

Чешки сенатор е подал до Софийска градска прокуратура сигнал във връзка със сделката на чешката държавна компания ЧЕЗ в България за продажбата на „ТЕЦ Варна“ в края на 2017 г. на фирма „Сигда“.

Сигналът на сенатор Лукаш Вагенкнехт касае съмнения за съзнателно сключване на неизгодна сделка и безстопанственост, престъпления по служба, както и съмнения за избягване на данъци в големи размери, съобщиха от Фондация „Антикорупционен фонд“, предаде БНР.

Посочва се още, че фирма „Сигда“ ООД, която придобива „ТЕЦ Варна“, няма никакъв опит в енергетиката и това обстоятелство вече е било изложено пред прокуратурата на Чешката република. Според чешкия сенатор централата е била продадена на много по-ниска цена от реалната и това е довело до загуба за ЧЕЗ в размер на около 40 млн. евро.

ЧЕЗ купува „ТЕЦ Варна“ през 2006 г. за 206 млн. евро, а го продава през 2017 г. за 48,5 млн. евро на „Сигда“, по това време собственост на децата на бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов. Днес 70% от „ТЕЦ Варна“ вече са официално собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, припомни „Свободна Енропа“. Медията цитира сенатор Вагенкнехт, който се позова на документи, опровергаващи твърдението за ниската ефективност на ТЕЦ-а, послужило за оправдание на драстично намалената му цена. Затова сенаторът иска да провери „как стоят нещата от българска страна“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!