Избори 9 юни
Избори 9 юни

Днешният изборен резултат е постигнат благодарение не на избирателите, а на негласувалите хитреци. Те представляват повече от две трети от гражданите на България и благодарение на тяхното неучастие резултатите са такива, каквито са.С други думи – омерзителни. Кои са негласуващите българи?

Първата група са обикновени хитреци, които смятат, че някакси другите ще отидат и ще гласуват и ще разрешат проблемите им, докато те са за гъби, на море в Гърция или просто правят компоти. Тази категория след избори най-силно се вайка защо така се е получило.

Втората група негласували са лековерните граждани, на които им беше обяснено от спечелилите изборите, че не може да им се случи нищо по-лошо от това, да бъдат управлявани от партиите на Промяната. Въпреки очевидните успехи на правителството на акад. Денков. Резултатът е, че Промяната бяха разбити напух и прах и отново държавата ще бъде управлявана от ГЕРБ и ДПС. Пародоксалното е, че тези негласували наказаха Промяната, защото си позволявали да работят с Борисов и Пеевски. Но като не гласуваха за Промяната, на практика бетонираха Борисов и Пеевски във властта. Друг е въпросът, че ГЕРБ и ДПС хвърлиха ненужно големи сили да унищожат Промяната и по този начин сега няма кой да им придаде европейска легитимация, от която те ще се нуждаят отчаяно при създаване на ново правителство. Но това е тема на отделен коментар.

В други времена бихме могли да разчитаме на помощ и арбитраж от страна на ЕС или САЩ, но точно сега това едва ли ще се случи. И Европа, и Америка имат сериозни драми в собствения си двор и няма да имат достатъчно желание да се занимават с периферията поне в близко бъдеще.

В този смисъл победата на ГЕРБ и ДПС е почти пълна. И всякакви оправдания, че избирателите не харесвали политиците изглеждат глупаво, защото други политици няма и защото политиците са точно такива, каквито са и избирателите. И така, ако продължаваме да не гласуваме и занапред, ще се увеличава влиянието на протурските и проруските партии. И ще ни докарват все повече автобуси отнякъде с хора, които дори не знаят български и пет пари не дават за България.

И ако тези разсъждения изглеждат твърде крайни, то достатъчно е да се видят резултатите от изборите и репортажите на медиите, свързани с тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук